Cookies help us deliver our services. By using our services, you agree to our use of cookies.

Waterpokken

Versie door Pim (Overleg | bijdragen) op 25 okt 2011 om 11:17
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)

Auteur: Jolanda / Supervisor: Pim / Co-auteur: {{{coauthor}}} / Niveau: Gevorderd / Paginastatus: Incompleet. Laatste bewerking: Pim. Zie ook Handleiding.

Eerste Hulp Wiki zoekt schrijvers! Schrijf jij ook mee?

Een kind met waterpokken in het gelaat [1].

De waterpokken (medische term 'varicella') is een virusinfectie doe vrijwel alle kinderen doormaken in hun vroege jeugd en begint met koorts en hangerigheid. Vrij snel na het begin van de koorts ontstaan rode vlekjes met blaasjes. Meestal vooral op de romp, maar soms over het hele lichaam. De blaasjes gaan snel kapot en er ontstaan korstjes. Het kind kan veel jeuk hebben en de huid kapot krabben, waardoor littekens kunnen ontstaan.

Een behandeling voor waterpokken is niet nodig, het gaat vanzelf over. Soms is het nodig om een zalf tegen de jeuk te gebruiken.

De incubatietijd van waterpokken is ongeveer twee tot drie weken. Na het doormaken van waterpokken is er levenslange immuniteit, bij een nieuwe blootstelling zal het kind (of volwassene) niet opnieuw waterpokken krijgen. Wel kan er op oudere leeftijd (volwassenen) reactiviteit optreden van het virus waardoor gordelroos ontstaat.

Waterpokken is erg besmettelijk en in kinderdagverblijven worden vaak meerdere kinderen tegelijk ziek. Waterpokken kunnen voor pasgeborenen erg gevaarlijk zijn. Zieke kinderen moeten dan ook bij baby's worden weggehouden.