Cookies help us deliver our services. By using our services, you agree to our use of cookies.

Ontsteking en infectie

Versie door Pim (Overleg | bijdragen) op 7 nov 2011 om 11:38

Auteur: Wikipedia,Pim / Supervisor: Pim / Co-auteur: {{{coauthor}}} / Niveau: Gevorderd / Paginastatus: Concept. Laatste bewerking: Pim. Zie ook Handleiding.

Eerste Hulp Wiki zoekt schrijvers! Schrijf jij ook mee?

Bronvermelding
De tekst op deze pagina is afkomstig van Wikipedia en kan bewerkt zijn.

Ontsteking en infectie reacties van het lichaam op beschadiging van weefsels en het binnendringen van micro-organismen in het lichaam. De eerstehulpverlener zal doorgaans niet primair met deze verschijnselen te maken krijgen, al is het niet ondenkbaar dat slachtoffers zich bij hem melden met een ontstoken wond of lichaamsdeel, of dat een slachtoffer onwel wordt als gevolg van een ontsteking of infectie. Besmetting treedt op als ziektekiemen het lichaam binnendringen, er hoeft dan nog geen sprake te zijn van een infectie.

Ontsteking

Ontsteking is een reactie van het lichaam op beschadiging van weefsel of op prikkels van buiten. Dit kan door een microbiologische prikkel zoals door ziektekiemen als bacteriën, virussen, schimmels, maar ook doorchemisch (irriterende stoffen enz.), fysisch (hitte, ioniserende straling, UV-straling etc.) maar ook het gevolg zijn van een auto-immuun reactie van het lichaam zoals onder meer bij reuma kan voorkomen. Een ontsteking heeft als doel het verwijderen van het schadelijke agens en het herstellen van de schade.

Er bestaat wel eens de neiging om ontsteking en infectie door elkaar te halen, maar niet alle infecties gaan gepaard met ontsteking en lang niet alle ontstekingen worden veroorzaakt door infectie. Zo is een steriele ontsteking een ontsteking die niet wordt veroorzaakt door een organisme (maar door bijvoorbeeld mechanische overbelasting zoals een slijmbeursontsteking in het spectrum van Repetitive strain injury (RSI).

Infectie

Men spreekt over een infectie als een micro-organisme, virus of parasiet in een levend wezen is binnengedrongen en zich daar vermenigvuldigd heeft (dit hoeft niet schadelijk te zijn). Wanneer het organisme dusdanig veel schade aanricht dat het normaal functioneren van de gastheer is verstoord, spreekt men van ziekte. In het ergste geval kan een infectie leiden tot de dood van het geïnfecteerde individu. Het micro-organisme wordt bij een infectie ook wel het pathogeen of de ziekteverwekker genoemd. Een infectie heeft vaak een ontsteking tot gevolg.