Cookies help us deliver our services. By using our services, you agree to our use of cookies.

Spinnenbeten en schorpioenensteken

Versie door Pim (Overleg | bijdragen) op 9 nov 2011 om 15:19 (Nieuwe pagina aangemaakt met ''''Beten van spinnen''' en '''steken van schorpioenen''' komen in Nederland zelden voor. Nederland kent geen inheemse giftige spinnen en de schorpioen komt niet voor[h...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)

Beten van spinnen en steken van schorpioenen komen in Nederland zelden voor. Nederland kent geen inheemse giftige spinnen en de schorpioen komt niet voor[1]. Ze worden echter wel als hobby gehouden door verzamelaars en zodoende ontsnapt er zo nu en dan een spin of schorpioen.

Hoewel het spinnengif voor de meeste kleine dieren en insecten dodelijk is, zijn er slechts enkelen echt giftig en dodelijk voor de mens. Eén van de bekendste is de zwarte weduwe die in Noord-Amerika voor komt. Injectie van het gif na een beet van deze spin geeft spierpijn, zweten, hoofdpijn en shock. De meeste spinnenbeten, zoals die van de vogelspin, zijn niet dodelijk maar wel (zeer) pijnlijk. Op de plaats van de beet treedt lokale zwelling en roodheid op en soms ontstaat een zweer.

Een steek van een schorpioen is giftiger dan een spin. De meeste in het zuiden van Europa voorkomende schorpioenen geven bij een steek een reactie vergelijkbaar met die van een wespensteek en is in principe niet dodelijk. Meestal is er veel pijn op de steekplaats, gecombineerd met misselijkheid, braken, bloedingen en soms stoornissen in de ademhaling. Enkele soorten kunnen dodelijk zijn voor de mens omdat zij grote hoeveelheden gif kunnen spuiten. Deze soorten komen met name voor in Mexico, het Midden-Oosten en Noord-Afrika.

Eerste Hulp

De eerste hulp bij spinnenbeten en schorpioenensteken is beperkt. Snel inschakelen van professionele hulp is essentieel, zeker wanneer het een giftige soort betreft. Er kan dan snel een antigif worden toegediend, mits beschikbaar.

Het veiligstellen van de vitale functies is het belangrijkste.

Zie ook: