Auteur: Pim / Supervisor: Pim / Co-auteur: [[]] / Niveau: Gevorderd/Expert / Paginastatus: Concept. Laatste bewerking: Pim. Zie ook Handleiding. Eerste Hulp Wiki zoekt schrijvers! Schrijf jij ook mee? |
De meeste bestuurders van een motor, scooter of brommer dragen een helm om zich bij een ongeval te beschermen tegen letsels van het hoofd. Na een ongeval laat de eerstehulpverlener de helm in principe zitten, omdat het afnemen van de helm kan leiden tot letsel van het hoofd en de nek. Meestal is het openen van het vizier voldoende om contact te krijgen met het slachtoffer zijn zijn toestand te beoordelen. In sommige situaties zal de helm echter toch moeten worden afgenomen, bijvoorbeeld wanneer er sprake is van een bedreiging van de vitale functies.
Indicaties voor het afnemen van de integraalhelm zijn:
- Als het slachtoffer buiten bewustzijn is en de luchtweg of ademhaling bedreigd zijn.
- Als het slachtoffer gaat braken.
- Als het slachtoffer een forse actieve bloeding aan het hoofd heeft.
Zie ook: ABCDE-methodiek
Afnemen van een integraalhelm
Bij het afnemen van een integraalhelm zijn er twee hulpverleners nodig. Het hoofd is zwaarder dan je denkt, ben hier op bedacht en laat het hoofd niet vallen.
- Helper A houdt met de helm het hoofd recht, helper B neemt de eventueel aanwezige bril af en maakt de kinbandsluiting los. Als dit laatste niet goed lukt kan men de band doorsnijden.
- Helper B steunt met de ene hand onder de nek en met de andere hand de onderkaak en houdt het hoofd zo in een gefixeerde positie. * Helper A trekt de zijkanten van de helm zoveel mogelijk van elkaar en neemt vervolgens de helm van het hoofd. Let er op dat de helm niet achter de neus blijft haken. Probeer de helm bij het over de neus gaan niet te veel naar achteren te kantelen, dit geeft ongewenste bewegingen van de nek.
- Helper A neemt daarna het hoofd van helper B over en houdt deze in dezelfde positie. Helper A voert de Handgreep van Zäch uit ter immobilisatie van de nekwervelkolom.