Cookies help us deliver our services. By using our services, you agree to our use of cookies.

Buikwonden

Versie door Pim (Overleg | bijdragen) op 25 jan 2012 om 19:38
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)

Auteur: Pim / Supervisor: Pim / Co-auteur: [[]] / Niveau: Beginner/Gevorderd / Paginastatus: Concept. Laatste bewerking: Pim. Zie ook Handleiding.

Eerste Hulp Wiki zoekt schrijvers! Schrijf jij ook mee?


Buikwonden of open buikwonden zijn ernstige verwondingen (meestal) door een doordringend letsel van buitenaf, waarbij de buikwand doorboort is en de inhoud van de buik aan de buitenlucht is blootgesteld. Vaak ontstaat dit als gevolg van een steekpartij of een ernstig ongeval waarbij een voorwerp van een auto of fiets zich in de buik geboord heeft. Ben er op bedacht dat deze verwondingen ook aan de rugzijde kunnen zitten. Bij grote buikwonden kunnen er buikorganen uit de wond puilen, in de meeste gevallen zijn dit het buikvlies (gelig van kleur) en de darmen (lichtroze van kleur). Ook bij relatief kleine wonden bestaat het risico dat darminhoud naar buiten geperst wordt, bijvoorbeeld als het slachtoffer niest of hoest, of moet persen. Een open buikwond is een groot gevaar voor het slachtoffer, omdat de darmen kunnen uitdrogen en er een groot gevaar op infectie bestaat.

Bij steekwonden is niet altijd aan de buitenzijde te zien hoe diep de wond is en of er een rechtstreekse verbinding is ontstaan tussen de buikholte en de buitenlucht. Ga altijd uit van het ergste!

Eerste Hulp

De eerste hulp bij open buikwonden bestaat uit het voorkomen van uitdroging van de darm en het zo steriel mogelijk afdekken van de uitpuilende buikinhoud. Raak de uitpuilende darmen niet aan en probeer ze niet terug te duwen! Houdt er rekening mee dat bij steekwonden hoog in de buik er ook schade aan het middenrif en de longen kan zijn. Wees bedacht op het ontstaan van een klaplong en shock.

  • Draag handschoenen
  • Benader het slachtoffer volgens de ABCDE-methodiek en waarschuw 112
  • Verwijder kleding rond de wond
  • Dek de wond en darmen voorzichtig af met steriele metallinegazen (dit voorkomt verkleving). Zorg ervoor dat er geen druk op de darmen komt te staan, leg de gazen er losjes op en leg deze provisorisch losjes vast.
  • Ben bedacht op tekenen van actief bloedverlies en shock

Waarschuw zo snel mogelijk professionele hulp. Indien professionele hulp lang op zich laat wachten, bijvoorbeeld in outdoor settings, maak dan de gazen na het aanleggen voorzichtig nat met schoon drinkwater (bij voorkeur uit een afgesloten flesje bronwater). Hiermee wordt voorkomen dat de darmen uitdrogen. Gebruik geen water dat al een aantal dagen oud is of afkomstig is uit de vrije natuur. Gebruik geen vette gazen of Burnshield.