Cookies help us deliver our services. By using our services, you agree to our use of cookies.

Greenstickfractuur

Versie door Pim (Overleg | bijdragen) op 28 jan 2012 om 21:46 (hernoemde Greenstick naar Greenstickfractuur)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)

Auteur: Pim / Supervisor: Pim / Co-auteur: [[]] / Niveau: Gevorderd / Paginastatus: Concept. Laatste bewerking: Pim. Zie ook Handleiding.

Eerste Hulp Wiki zoekt schrijvers! Schrijf jij ook mee?


Een greenstickfractuur, twijgbreuk of vouwfractuur is een bijzonder type botbreuk die met name bij polsfracturen bij jonge kinderen gezien wordt. Bij een greenstickfractuur is het bot niet geheel doorgebroken maar zit aan de ene zijde van het bot een knikje en aan de andere zijde is de cortex onderboken. Het is te vergelijken met het doorbreken van een vers twijgje of takje. Aan de kant waarnaar men toe buigt ontstaat een knikje (of bobbeltje) en blijft de schors intact, aan de andere zijde breekt het twijgje open en raakt de schors beschadigd en ziet men scherpe houtsplinters. De schors is te vergelijken met de buitenste laag van het bot. Meestal is de standsafwijking gering en is het niet nodig om de stand door repositie te corrigeren.

Een greenstickfractuur is alleen vast te stellen op een röntgenfoto van de pols en of onderarm.

Een greenstickfractuur geneest snel doordat het bot niet geheel doorgebroken is. De behandeling bestaat doorgaans uit 3 weken gips. Een greenstick wordt met name bij jonge kinderen gezien omdat het bot van kinderen nog flexibel is en naar verhouding meer kraakbeen bevat dan bij volwassenen. Bij een volwassenen is het bot meer kalkhoudend en treden meestal volledige breuken op.

Een vergelijkbaar type breuk is de Torusfractuur, waarbij aan de ene kant van de breuk de cortex normaal is en aan de andere zijde slechts een klein bobbeltje zit.

Afbeeldingen volgen.