Cookies help us deliver our services. By using our services, you agree to our use of cookies.

Kneuzing

Versie door Pim (Overleg | bijdragen) op 2 feb 2012 om 12:27

Auteur: Pim / Supervisor: Pim / Co-auteur: [[]] / Niveau: Beginner / Paginastatus: Incompleet. Laatste bewerking: Pim. Zie ook Handleiding.

Eerste Hulp Wiki zoekt schrijvers! Schrijf jij ook mee?


Een kneuzing (medische term: contusie) is een beschadiging van de onder de huid gelegen weefsels en organen, waarbij de huid intact gebleven is, er zijn dus niet altijd huidverwondingen. Een kneuzing ontstaat na een direct inwerkende kracht op het lichaam, waarbij de huid en het onderliggende weefsel wordt samengedrukt op een onderliggend stuk bot. Hierdoor ontstaan kleine bloedingen door dat de kleine haarvaatjes in de huid beschadigd raken. Dit geeft een bloeduitstorting (hematoom). Op de plaats van de kneuzing ontstaat ook een onstekingsreactie. Het duurt meestal 3-5 weken voordat een kneuzing genezen is en de bloeduitstorting geheel verdwenen is.

Bij grote inwerkende kracht kunnen ook botbreuken optreden of de inwendige organen beschadigd raken. Bij een botbreuk is vaak ook een gekneusd gebied aanwezig. Ook rondom wonden kan een gekneusd gebied aanwezig zijn, als bijvoorbeeld een wond aan de knie door een val op de knie.

Kneuzingen treden met name op aan de armen en benen, bijvoorbeeld door stoten of vallen. Kneuzingen van organen en hersenen treden vaker op na (ernstige) ongevallen en kunnen bij veel bloedverlies leiden tot shock.

Kneuzing en verstuiking worden vaak met elkaar verward. Bij een eenvoudige kneuzing is er alleen letsel van de weke delen, maar zijn de banden en botten in principe intact. Bij een verstuiking is er ook (een kleine) beschadiging van de banden die de gewrichten bijeen houden.

Symptomen en klachten

  • Pijn op de plaats van de kneuzing, drukpijn op de plaats van de zwelling
  • Zwelling en roodheid op de plaats van de kneuzing, voelt warm aan
  • Bloeduitstorting op de plaats van de kneuzing
  • Vaak is beweging van het aangedane lichaamsdeel pijnlijk

Zie ook Bewegingsapparaat en verstuiking.

Eerste Hulp

Bij behandeling van kneuzingen kan men de (R)ICE-regel toepassen:

  • Koelen met lauw stromend water of ten coldpack, koelen heeft met name een pijnverminderend effect
  • Rust houden, stoppen met de inspanning, steun geven
  • Compressie door het aanleggen van een drukverband
  • Het hooghouden van het aangedane lichaamsdeel
  • Kijk of er geen sprake is van een botbreuk of verstuiking

Aandachtspunten

Een kneuzing is een relatief eenvoudig letsel dat in bijna alle gevallen door de eerstehulpverlener zelf behandeld kan worden. Men dient zich echter wel te realiseren dat een stomp trauma op het lichaam ook ernstige inwendige letsels kan geven. Daarnaast kunnen er ook breuken bestaan.

Koelen heeft met name een pijnstillend effect, in theorie zou het ook de zwelling doen afnemen, maar in de praktijk lijkt dit tegen te vallen. Koelen heeft tot maximaal 1 uur na het ontstaan van het letsel zin.