Cookies help us deliver our services. By using our services, you agree to our use of cookies.

Combat Application Tourniquet (CAT)

Versie door Pim (Overleg | bijdragen) op 15 nov 2015 om 13:51 (hernoemde Combat Tourniquet (CAT) naar Combat Application Tourniquet (CAT))
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)

Auteur: Pim / Supervisor: Pim / Co-auteur: [[]] / Niveau: Gevorderd / Paginastatus: Concept. Laatste bewerking: Pim. Zie ook Handleiding.

Eerste Hulp Wiki zoekt schrijvers! Schrijf jij ook mee?


Het Combat Application Tourniquet ook wel afgekort als CAT of CAT-T is een moderne commerciële variant op het ouderwetse tourniquet of knevel. Het is gemakkelijker in gebruik dan de ouderwetse knevel en geeft minder schade aan de weefsels. In toenemende mate wordt de CAT in de wereld gebruikt als levensreddend hulpmiddel bij ernstige bloedingen of amputaties van armen of benen. In de meest recente First Aid Guidelines van de ERC[1] wordt aangeraden om een commercieel tourniquet zoals de CAT te gebruiken als een bloeding aan een ledemaat niet tot staan gebracht kan worden met directe druk op de wond of met een stollingsverband zoals Celox. [1]

Het aanleggen van een CAT

Een tourniquet kan alleen rondom een ledemaat (arm, been worden aangelegd en wordt geplaatst tussen het hart en de wond. Het heeft de voorkeur om een tourniquet zo dicht mogelijk bij de wond aan te leggen, maar niet over een gewricht, zoals de knie, elleboog of enkel.

Bronvermelding

Op deze pagina wordt gebruik gemaakt van de volgende bronnen:

  1. 1,0 1,1 European Resuscitation Council Guidelines for Resuscitation 2015 Section 9. First aid (European Resuscitation Council, 2015) http://ercguidelines.elsevierresource.com/european-resuscitation-council-guidelines-resuscitation-2015-section-9-first-aid/fulltext