Cookies help us deliver our services. By using our services, you agree to our use of cookies.

Wijzigingen

Epilepsie

207 bytes toegevoegd, 10 okt 2011 10:35
Achtergrondinformatie
==Achtergrondinformatie==
===Partiële aanvallen:===
====Eenvoudige partiële aanvallen:====
Het hersengebied waarin de ontlading plaats vind ik is klein. De verschijnselen zijn daarom ook eenvoudig. Bijvoorbeeld het schokken van
een hand. De duur van zo aanval kan van enkele seconde tot uren zijn. Wel is het zo dat iemand met een partiële aanval altijd bij bewustzijn is. Wel kan het zijn dat de eenvoudige partiële aanval een voorbode is van een grotere aanval, waarbij wel sprake kan zijn van een bewustzijn stoornis.
De verschijnselen van een eenvoudige partiële aanval hangen af van het gebied van de ontlading en kunnen dus heel verschillend zijn, bijvoorbeeld: *Motorische: een ontlading die zich richt op 1 spiergroep. Deze verstijven, krampen, verslappen of schokken.*Sensorisch: Oog: lichtflitsen of blinde vlekken.*Gehoor: suizen of doofheid.*Gevoel: plaatselijke tintelingen of een doofgevoel of gevoelloosheid.*Smaak/reuk: spontane rare smaak of iets vreemd ruiken.*Autonoom: Een stoornis in het onwillekeurige, autonome zenuwstelsel bijvoorbeeld: bleek worden, zweten, hartkloppingen, kippenvel, een raar gevoel in de boven buik, dat opstijgt naar het hoofd.Partiële aanvallen*Psychische: stemmingsveranderingen die onverklaarbaar zijn:vreugde, angst, verdriet of een gevoel van verlatenheid, derealisatie, déjà vu,illusies, hallucinatie.
Eenvoudige ====Complex partiële aanvallen:====Bij deze aanval is het bewustzijn gestoord, maar dit hoeft niet te lijden tot bewusteloosheid. Er zijn verschillende soorten complex partiële aanvallen.
Het hersengebied waarin =====Temporale complex partiële aanval:=====De bekendste is de ontlading plaats vind ik is kleintemporale complex partiële aanval. Deze aanval wordt wel eens vergeleken met slaapwandelen. Deverschijnselen zijn daarom ook eenvoudigaanval begint vaak met vermindert contact en staren. Bijvoorbeeld het schokken vanDe zorgvrager reageert vaak wel op vragen maar met heel vreemde antwoorden of gemompel, net als in een handdroom. De duur van zo aanval kan van enkele seconde tot uren zijnzorgvrager maakt vreemde mondbewegingen zoals smakken, likken, slikken en kauwen en maakt vaak doelloze bewegingen bijvoorbeeld: wrijven, plukken of friemelen. WelAls de zorgvrager rond loopt is het dit net zo dat iemand met een partiële aanval altijd gevaarlijk als bij bewustzijn isslaapwandelen. Wel kanhet zijn dat de eenvoudige partiële aanval Loopt bijvoorbeeld gewoon een voorbode is van een grotereaanval, waarbij wel sprake trap af maar kan zijn van een bewustzijnstoornisook in aanraking komen met hete voorwerpen.De verschijnselen van een eenvoudige meeste complex partiële aanval hangen af van hetgebied van de ontlading aanvallen beginnen geleidelijk en kunnen dus heel verschillend zijn, bijvoorbeeld:duren meestal een tot enkele minuten.
Motorische=====Frontale complexe partiële aanval: een ontlading die zich richt op 1 spiergroep. =====Deze verstijven,krampen, verslappen of schokkenaanval komt voornamelijk voor in de slaap en duurt vaak maar kort.Sensorisch: Oog: lichtflitsen of blinde vlekkenDe aanval begint en eindigt plotseling.Gehoor: suizen of doofheidZe treden vaak meerdere keren per nacht op en zijn voor elke zorgvrager anders.Gevoel: plaatselijke tintelingen of een doofgevoel ofGevoelloosheid.Smaak/reuk: spontane rare smaak of iets De verschijnselen zijn vreemd ruiken.Autonoom: Een stoornis zoals schreeuwen, in het onwillekeurigede handen klappen, autonome zenuwstelselbijvoorbeeld: bleek wordenschelden, zweten, hartkloppingen, kippenvel, een raargevoel fiets bewegingen en trappelen met de voeten. De zorgvrager rolt vaak uit bed maar krabbelt gelijk weer overeind en kruipt in de boven buik, bed en slaapt veder. De laatste jaren is ontdekt dat opstijgt naar bepaalde gedragsproblemen zoals slaan met het hoofd.Psychische: stemmingsveranderingen die onverklaarbaar zijn:vreugde, angstzichzelf bijten, verdriet of woedeaanvallen bij zorgvragers met een verstandelijke beperking een gevoel uiting kan zijn van verlatenheid, derealisatie, déjà vu,illusies, hallucinatieeen frontale complexe partiële aanval.
Complex partiële ===Gegeneraliseerde aanvallen:===Bij deze aanval ====Absence:====De zorgvrager is het bewustzijn gestoordenkele seconden afwezig, maar dit hoeft reageert niet te lijden totbewusteloosheiden staart vaak met een lege blik voor zich uit. Soms zie je bij een absence ook het knipperen van de ogen en kleine schokjes met de handen. Ook zie je wel eens dat het hoofd voorover zakt of juist achterover. Na de aanval gaan mensen gewoon weer veder met waar ze mee bezig waren. De omgeving ziet deze aanvallen dan ook vaak als dagdromen. Er zijn verschillende soorten complex partiële Deze aanvallenkomen vaak tot wel honderden keren per dag voor.
Temporale complex partiële aanval=====Typische absences:=====De bekendste is Komen vaak voor bij kinderen tussen de temporale complex partiële aanval4 en 12 jaar zonder hersenbeschadiging. Deze aanval wordtwel eens vergeleken met slaapwandelenHet EEG is dan ook kenmerkend. De aanval begint vaak metMeestal worden dezevermindert contact en staren. De zorgvrager reageert vaak wel op vragenmaar kinderen met heel vreemde antwoorden of gemompel, net als in een droommedicatie snel aanvalsvrij. Dezorgvrager maakt vreemde mondbewegingen zoals smakken, likken, slikkenen kauwen en maakt vaak doelloze bewegingen bijvoorbeeld=====Atypische absences: wrijven,=====plukken of friemelen. Als de zorgvrager rond loopt is dit net Hierbij zijn het begin en het einde niet zo gevaarlijk plotseling alsbij slaapwandeleneen gewone absence. Loopt bijvoorbeeld gewoon Het EEG laat vaak ook een trap af maar kan ook inaanraking komen met hete voorwerpenander beeld zien. De meeste complex partiëleaanvallen beginnen geleidelijk en duren meestal Meestal komt bij deze zorgvragers wel een tot enkele minutenhersenbeschadiging voor.
Frontale complexe partiële ====Myoclonische aanval:====Deze aanval komt voornamelijk voor in de slaap en duurt vaak maar kortbestaat uit een of een reeks spierschokken. Deaanval begint en eindigt plotseling. Ze treden Deze komen vaak meerdere keren per nachtop en zijn voor elke zorgvrager anders. De verschijnselen zijn vreemd zoalsschreeuwen, in de handen klappen, schelden, fiets bewegingen armen en trappelenmet de voeten. De zorgvrager rolt vaak uit bed maar krabbelt gelijk weerovereind en kruipt benen of zelfs in bed en slaapt vederhet hele lichaam. De laatste jaren is ontdekt schokken duren zo kort het datbepaalde gedragsproblemen zoals slaan met het hoofd, zichzelf bijten,woedeaanvallen bij zorgvragers met een verstandelijke beperking een uitingkan zijn van een frontale complexe partiële aanvalbewustzijn niet of niet aantoonbaar gestoord is geweest.
Gegeneraliseerde aanvallen:Absence====Clonische aanval:====De zorgvrager Dit is enkele seconden afwezig, reageert niet en staart vaak meteen lege blik voor zich uit. Soms zie je bij een absence ook het knipperen zeldzame aanvalsvorm vande ogen en kleine schokjes met de handenepilepsie. Ook zie je wel eens dat het hoofdvoorover zakt of juist achterover. Na de aanval gaan mensen gewoon weerveder met waar ze mee bezig warenHet hele lichaam schokt ritmisch. De omgeving ziet deze aanvallen danook vaak als dagdromen. Deze aanvallen komen vaak tot wel honderdenkeren per dag voornemen geleidelijk in snelheid af en eindigen meestal in het geheel verslappen van het lichaam.
Typische absences====Tonische aanval:====Komen Deze aanval begint vaak voor bij kinderen tussen met het verstijven van de 4 en 12 jaar zonderhersenbeschadigingspieren. Het EEG is dan ook kenmerkend. Meestal worden dezekinderen met medicatie snel aanvalsvrij.Atypische absences:Hierbij zijn Vaak buigt het hoofd naar voren, het begin gezicht wordt rood, lichtgebogen en het einde niet zo plotseling als bij een gewoneabsenceopgeheven armen. Het EEG laat De zorgvrager blijft vaak ook zitten of staan maar kan soms neervallen. De aanval duurt enkele seconden tot een ander beeld zienhalve minuut. Meestal komt De bekende salaamkrampen bij dezezorgvragers wel een hersenbeschadiging voorhet syndroom van west horen bij de tonische aanvallen.
Myoclonische ====Tonisch-clonische aanval:====De meeste mensen denken bij epilepsie aan deze aanval. Deze aanval bestaat uit een wordt ook wel grand mal genoemd of grote aanval, volledig insult, of toeval. Als deze aanval begint met een reeks spierschokkenplotselinge bewustzijnstoornis dan merkt de zorgvrager er vaak zelfs niets van.  Deze komen vaakaanval is in 3 fase te onderscheiden.=====Tonische fase:=====voor in Deze fase duurt meestal een halve minuut. Door de massale ontlading van de armen en benen of zelfs in hersencellen worden alle spieren tegelijk aangespannen waardoor het hele lichaamverstijft. De schokken durenzo kort Door de kramp van een borstspier kan de lucht naar buiten geduwd worden wat lijkt op een gil. Door het dat verstijven van de borstkas is ademhalen niet meer mogelijk omdat er tegelijk ook veel energie wordt gebruikt. Bij het bewustzijn verstijven wordt de zorgvrager soms blauw. Ook kan de zorgvrager niet of niet aantoonbaar gestoord slikken een hoopt het speeksel zich op in de mond. Als de tong net tussen de kaken zit als deze op elkaar gedrukt worden, ontstaat er een wondje. Wat ook wel tongbeet wordt genoemd. Dat lijkt meestal erger dan het is geweest.
=====Clonische aanvalfase:=====Dit is Deze fase duurt meestal een zeldzame aanvalsvorm van epilepsiehalve minuut tot anderhalve minuut. Het hele Een verdedigingsmechanisme probeert de ontlading tegen te gaan waardoor het lichaam schoktritmischkorte tijd verslapt maar daarna ook weer alle spieren aanspant. De aanvallen nemen geleidelijk Het afwisselen van verslappen en aanspannen veroorzaakt schokken in snelheid af armen, benen en eindigen meestalgezicht. Als tijdens deze fase de ademhaling weer op gang komt wordt het opgehoopte speeksel als schuim naar buiten geblazen. Als er in het geheel verslappen van het lichaamde tonische fase op de tong gebeten is kan er bij dat schuim bloed zitten.
Tonische aanval:Deze aanval begint vaak met het verstijven van de spieren. Vaak buigt het hoofd naar voren, het gezicht wordt rood, lichtgebogen en opgeheven armen. Dezorgvrager blijft vaak zitten of staan maar kan soms neervallen. De aanval duurt enkele seconden tot een halve minuut.De bekende salaamkrampen bij het syndroom van west horen bij de tonische aanvallen. Tonisch-clonische aanval:De meeste mensen denken bij epilepsie aan deze aanval. Deze aanval wordtook wel grand mal genoemd of grote aanval, volledig insult, of toeval. Alsdeze aanval begint met een plotselinge bewustzijnstoornis dan merkt dezorgvrager er vaak zelfs niets van. Deze aanval is in 3 fase te onderscheiden.Tonische fase:Deze fase duurt meestal een halve minuut. Door de massale ontlading van dehersencellen worden alle spieren tegelijk aangespannen waardoor het helelichaam verstijft. Door de kramp van een borstspier kan de lucht naar buitengeduwd worden wat lijkt op een gil. Door het verstijven van de borstkas isademhalen niet meer mogelijk omdat er tegelijk ook veel energie wordtgebruikt. Bij het verstijven wordt de zorgvrager soms blauw. Ook kan dezorgvrager niet slikken een hoopt het speeksel zich op in de mond. Als detong net tussen de kaken zit als deze op elkaar gedrukt worden, ontstaat ereen wondje. Wat ook wel tongbeet wordt genoemd. Dat lijkt meestal ergerdan het is. Clonische fase:Deze fase duurt meestal een halve minuut tot anderhalve minuut. Eenverdedigingsmechanisme probeert de ontlading tegen te gaan waardoor hetlichaam korte tijd verslapt maar daarna ook weer alle spieren aanspant. Hetafwisselen van verslappen en aanspannen veroorzaakt schokken in armen,benen en gezicht. Als tijdens deze fase de ademhaling weer op gang komtwordt het opgehoopte speeksel als schuim naar buiten geblazen. Als er in detonische fase op de tong gebeten is kan er bij dat schuim bloed zitten. =====Verslappingfase:=====
Deze fase duurt een tot twee minuten. De periode van verslapping neemt toe. En de schokken nemen af tot het lichaam weer ontspannen is. De kleur van de zorgvrager is vaak bleek. De ademhaling komt diep en rochelend op gang. Soms laten zorgvragers urine en ontlasting lopen. De zorgvrager kan weer bij komen of in een diepe slaap vallen. Vaak hebben zorgvragers last van sufheid en hoofdpijn. De duur
van de rest verschijnselen zijn verschillend. De een kan na 5 minuten weer door waar hij of zij mee bezig was. De andere zorgvrager heeft de rest van de dag of zelfs nog langer nodig om weer bij te komen.
====Atonische aanval:====Gedurende een korte tijd verslappen alle spieren plotseling waardoor dezorgvrager valt. Deze kan dan gelijk weer op staan. Het hoofd kan ookbijvoorbeeld voorover op tafel vallen. Vaak zie je dit dat dit soort zorgvragerseen helm dragen.
secundaire ====Secundaire generaliseerde aanvallen:====Een secundaire generaliseerde aanval is een partiële aanval die overgaat ineen generaliseerde aanval. Dit kan in principe bij elke partiële aanvalgebeuren. De plaatselijke ontlading van een partiële aanval breidt zich uitover de hele hersenen wat vaak een tonisch-clonische aanval tot gevolgheeft.
===Wat te doen bij een epilepsie aanval??===
Zoals al eerder beschreven zijn er veel verschillende soorten aanvallen. Ook het handelen bij zo aanval verschilt per aanval. Hieronder staat de eerste hulp bij een aanval uitgeschreven.
====Eenvoudige partiële aanval:====
Bij een eenvoudige partiële aanval blijft iemand bij bewust zijn. Het slachttoffer is zich dan ook bewust van de epilepsie aanval. Deze aanval duurt maar kort. Wat je bij deze aanval doet is het gerust stellen van het slachtoffer, zorgen dat de zorgvrager zich niet kan bezeren, en als EHBO-er is het heel erg belangrijk dat jezelf rustig blijft.
Wat ====Complex partiële aanval:====Bij deze aanval is het bewust zijn van het slachttoffer geheel of gedeelte verstoort. Het slachttoffer weet dus niet dat hij/zij een aanval heeft gehad. Bij deze aanval kan de zorgvrager rond gaan lopen zonder goed uit te doen kijken. Het is daarom belangrijk dat je als EHBO-er bij het slachttoffer blijft en probeert het slachttoffer met een zachte hand te dwingen niet naar het gevaar toe te gaan. Daarbij is het belangrijk dat je het slachttoffer niet aanraakt en dat je hem of haar met een rustige stem toespreekt. het slachttoffer hoort je vaak wel maar snapt de woorden niet. Als je iemand vastpakt kan het voor het slachttoffer overkomen als een bedreiging. Houd de zaken waaraan het slachttoffer zich kan bezeren van hem of haar weg en leg de omgeving uit dat dit een epilepsie aanval??is en dat het slachttoffer niet weet wat er is gebeurt.
Zoals al eerder beschreven zijn er veel verschillende soorten aanvallen. Ookhet handelen bij zo aanval verschilt per aanval. Hieronder staat de eerstehulp bij een aanval uitgeschreven. Eenvoudige partiële aanval:Bij een eenvoudige partiële aanval blijft iemand bij bewust zijn. Het slachttoffer is zich dan ook bewust van de epilepsie aanval. Deze aanval duurt maarkort. Wat je bij deze aanval doet is het gerust stellen van het slachttoffer,zorgen dat de zorgvrager zich niet kan bezeren, en als EHBO-er is hetheel erg belangrijk dat jezelf rustig blijft. Complex partiële aanval:Bij deze aanval is het bewust zijn van het slachttoffer geheel of gedeelteverstoort. Het slachttoffer weet dus niet dat hij/zij een aanval heeft gehad. Bijdeze aanval kan de zorgvrager rond gaan lopen zonder goed uit te kijken. Hetis daarom belangrijk dat je als EHBO-er bij het slachttoffer blijft enprobeert het slachttoffer met een zachte hand te dwingen niet naar het gevaartoe te gaan. Daarbij is het belangrijk dat je het slachttoffer niet aanraakt en datje hem of haar met een rustige stem toespreekt. het slachttoffer hoort je vaakwel maar snapt de woorden niet. Als je iemand vastpakt kan het voor het slachttoffer overkomen als een bedreiging. Houd de zaken waaraan het slachttoffer zich kan bezeren van hem of haar weg en leg de omgeving uit dat dit een epilepsie aanval is en dat het slachttoffer niet weet wat er is gebeurt. ====Absence:====
Een absence duurt zo kort dat de omgeving vaak maar zelden door heeft dat
het om een absence ging. Daarom hoeft er bij een absence weinig gedaan te
en hem of haar af te wenden van het gevaar.
====Myoclonische aanval:====
Bij deze aanval kan het slachttoffer vallen en zich bezeren. Blijf bij het slachttoffer en voorkom verdere letsels. Behandel naar afloop indien nodig is de veroorzaakte letsels.
 
====Tonische aanval:====
Bij een tonische aanval kan het slachttoffer vallen omdat dit een kramp aanval is. Als EHBO-er moet je bij het slachttoffer blijven tot het slachttoffer weer bij kennis is. Tijdens de herstel fase is het handig het slachttoffer in stabiele zijligging te leggen met een kussen onder zijn of haar hoofd.
 
====Clonische aanval:====
Tijdens de aanval kan iemand schokken. Daarom is het raadzaam om meubels en andere dingen uit de omgeving weg te halen zodat het slachtoffer zich daaraan niet kan bezeren. Tijdens de herstel fase is het handig om het slachttoffer in een stabiele zijligging te leggen met een kussen onder zijn of haar hoofd.
 
====Atone aanval:====
Tijdens deze aanval valt het slachttoffer op de grond doordat alle spieren in een keer verslappen. Blijf bij het slachttoffer totdat de aanval over is en pas zo nodig EHBO toe bij de opgelopen verwondingen.
 
====Tonisch-clonische aanval:====
Tijdens deze fase is het slachttoffer diep bewusteloos en krijgt dus ook niets mee van de aanval. Tijdens deze aanval is het belangrijk om te klokken hoe lang de aanval duurt. Daarnaast zijn er nog richtlijnen wat je als EHBO-er kan doen tijdens de aanval:
* stop niets tussen de tanden
* blijf rustig, de aanval gaat meestal vanzelf over
* blijf bij het slachttoffer en zorg dat omstanders op afstand blijven. Roep er eventueel een collega bij
* Bescherm het hoofd met je handen of een kussen
* Haal harde voorwerpen weg en schuif meubelen aan de kant
* Maakt strakke kleding los en zet eventueel de bril af
* Geef geen water of orale medicatie
* houdt de lichaamsbewegingen niet tegen maar probeer mee te gaan met de bewegingen, bijvoorbeeld als je het hoofd vast hebt
* Vervoer het slachttoffer niet behalve als hij of zij in een gevaarlijke situatie te recht is gekomen
* Waarschuw zo nodig de een arts of de ambulance dienst
Tonische =====Na de aanval:=====Bij een tonische aanval kan * wacht totdat het slachttoffer vallen omdat dit een kramp aanval weer helemaal ontspannen is. Als EHBO-er moet je Dit gebeurt meestal naar een paar minuten* Leg de persoon in een stabiele zijligging zodat overtollig speeksel en het eventuele bloed uit de mond kan lopen* Blijf bij het slachttoffer blijven tot het slachttoffer weer bij kennistotdat deze geheel hersteld is. Tijdens van de herstel fase is het handig het slachttoffer in stabiele zijligging te leggen met een kussen onder zijn of haar hoofd. aanval
Clonische aanval:Tijdens de aanval kan iemand schokken. Daarom is het raadzaam om meubels en andere dingen uit de omgeving weg te halen zodat het slachttoffer zichdaaraan niet kan bezeren. Tijdens de herstel fase is het handig om het slachttoffer in een stabiele zijligging te leggen met een kussen onder zijn of haar hoofd.Atone aanval:Tijdens deze aanval valt het slachttoffer op de grond doordat alle spieren in een keer verslappen. Blijf bij het slachttoffer totdat de aanval over is en pas zo nodigEHBO toe bij de opgelopen verwondingen. Tonisch-clonische aanval:Tijdens deze fase is het slachttoffer diep bewusteloos en krijgt dus ook nietsmee van de aanval. Tijdens deze aanval is het belangrijk om te klokken hoelang de aanval duurt. Daarnaast zijn er nog richtlijnen wat je alsEHBO-er kan doen tijdens de aanval:_ stop niets tussen de tanden_ blijf rustig, de aanval gaat meestal vanzelf over_ blijf bij het slachttoffer en zorg dat omstanders opafstand blijven. Roep er eventueel een collega bij_ Bescherm het hoofd met je handen of een kussen_ Haal harde voorwerpen weg en schuif meubelen aan de kant_ Maakt strakke kleding los en zet eventueel de bril af_ Geef geen water of orale medicatie _ houdt de lichaamsbewegingen niet tegen maar probeer mee te gaanmet de bewegingen, bijvoorbeeld als je het hoofd vast hebt_ Vervoer het slachttoffer niet behalve als hij of zij in een gevaarlijkesituatie te recht is gekomen_ Waarschuw zo nodig de een arts of de ambulance dienst Na de aanval:_ wacht totdat het slachttoffer weer helemaal ontspannen is. Dit gebeurtmeestal naar een paar minuten_ Leg de persoon in een stabiele zijligging zodat overtollig speeksel enhet eventuele bloed uit de mond kan lopen_ Blijf bij het slachttoffer totdat deze geheel hersteld is van de aanval ===Wat als een aanval niet overgaat? ===Als de aanval langer duurt als 5 minuten, de ene aanval overgaat in eennieuwe aanval of als het bewustzijn niet terug keert is er kan op statusepilepticus. Dit is als een aanval of een serie aanvallen langer duurt dan 15minuten.Bij status epilepticus waarbij de aanvallen zonder spierspanning zijn, ontstaater geen levensbedreigende situatie. Wel moet de aanval na 10 a 15 minutenworden onderbroken.Bij een status epilepticus waarbij de aanvallen met spierspanning zijn,ontstaat er wel een levensbedreigende situatie. Bij een te lang gebrek aanzuurstof is er het gevaar voor een hersenbeschadiging. Bij een convulsievestatus epilepticus( aanval met trekkingen) kunnen zich schadelijke stoffendoor verzuring ophopen in de hersenen waardoor er ook eenhersenbeschadiging kan ontstaan. Bij tonisch-clonische aanvallen moet de aanval na 5 minuten gestopt wordendoor rectiole. Over het algemeen geld voor deze aanval hoe langer de aanvalduurt hoe meer kans op een hersenbeschadiging en hoe moeilijker het slachttoffer slachtoffer uit de aanval te krijgen is.Na 5 minuten kan er de rectiole gegeven worden. Als dit niet werkt dan kan de verpleegkundige nog een 2de rectiole geven. Tevens is het dan slim om alvast de arts te bellen, omdat het dan steeds moeilijker word dezorgvrager uit de aanval te krijgen.Na 15 minuten moet er een arts komen en wordt de zorgvrager zorgdragen overgedragenaan de arts. De arts zal dan een injectie in de ader of spier zetten om deaanval te stoppen. Lukt dit niet dan is opname op de ic van een ziekenhuishelaas noodzakelijk. (zie bijlage 1)
===Externe links===
Eerste Hulp bij Epilepsie: http://www.epilepsie.nl/informatie/eerst_hulp