Cookies help us deliver our services. By using our services, you agree to our use of cookies.

Wijzigingen

Ademhalingsstelsel

798 bytes toegevoegd, 2 dec 2011 22:10
geen bewerkingssamenvatting
==De ademhaling==
De ademhaling (ventilatie) vindt plaats door een samenspel tussen bepaalde chemosensoren, [[hersenen]], het middenrif (diafragma) en de ademhalingsspieren waaronder de tussenribspieren.Wanneer het [[CO2]]-gehalte in het bloed te hoog wordt zenden de chemosensoren een seintje naar het ademhalingcentrum in de hersenen. Vanuit de hersenen gaat er een signaal richting het middenrif en ademhalingspieren om in te ademen. De spieren van de ribbenkast (tussenribspieren) spannen aan waardoor de borstkas omhoog komt (borstademhaling)en de inhoud van de borstkas toeneemt. Het middenrif spant ook aan en gaat naar onderen (buikademhaling). Hierdoor vermindert de druk in de borstholte en ontstaat er een vacuüm (onderdruk) in de longen. Dit vacuüm zorgt er voor dat lucht de longen ingezogen wordt. Zodra er ingeademd wordt stopt het ademhalingsstelsel met het afgeven van signalen. Vervolgens ontspannen het middenrif en de ribbenkast zich waardoor het middenrif weer omhoog en de ribbenkast omlaag gaat. Dit vergroot de druk in de longen waardoor de lucht uit de longen geperst wordt. De inhoud van de borstkas neemt hierbij af.
Bij [[COPD]]-patiënten is de prikkel om te gaan ademhalen niet een te hoog CO2koolstofdioxide-gehalte(CO2), maar een te laag zuurstofgehalte (O2). COPD-ers kunnen niet meer genoeg ademhalen om het te hoge CO2 gehalte te compenseren en raken als het ware gewend aan het hoge CO2 gehalte. De ademprikkel komt in dit geval van een te laag O2 zuurstof-gehaltein het bloed. Hierdoor is erg gevaarlijk om mensen met CO2 [[COPD]] (veel) [[zuurstof ]] te geven omdat dan de prikkel om adem te halen wegvalt.
Bij [[benauwdheid ]] en [[hyperventilatie ]] kunnen mensen gebruik maken van de hulpademhalingspieren. Dit is te zien in in de nek. Kleine kinderen kunnen bij ernstige benauwdheid ook gaan '[[neusvleugelen]]' en soms zijn er '[[intrekkingen]]'in het kuiltje in de hals, tussen de ribben en onder de ribbenboog.
==Ademhaling meten==
In rust is de ademfrequentie van een volwassene ongeveer 12-16 keer per minuut. Tijdens elke ademhaling wordt ongeveer een halve liter lucht in- en uitgeademd.- Ademvolume, De hoeveelheid verse lucht die tijdens een inademing in de longen wordt gezogen noemt men het teugvolume- Ademminuutvolumeof ademvolume.Bij een normale ademhaling van een volwassene is het teugvolume ongeveer 500ml lucht.Bij inspanning kan het teugvolume fors toenemen.
Het ademminuutvolume is het aantal ademhalingen per minuut x het teugvolume. Bij een volwassene die 12 keer per minuut 500ml in (en uit) ademt is het ademminuutvolume dus 6000ml ofwel 6 liter per minuut. ==Zuurstoftransport==In het bloed wordt [[zuurstof ]] vervoerd door de [[rode bloedcellen]]. De zuurstof bindt aan het [[hemoglobine ]] in de rode bloedcellen. In slagaderlijk [[slagader]]lijk (arterieel) bloed zijn de bloedcellen is het hemoglobine normaal gesproken voor 95-100% verzadigdmet zuurstofmoleculen. Deze verzadiging wordt de zuurstofspanning ofwel [[saturatie]] genoemd. Bij longaandoeningen zoals [[astma ]] en [[COPD ]] en bij hartaandoeningen kan de saturatie te laag verlaagd zijn. De saturatie is te meten met een [[pulsoximeter]]. Dit een een apparaatje dat om de vinger geschoven kan worden en met behulp van licht meet hoeveel zuurstof gebonden is.Bij [[koolmonoxide ]] (CO) vergifiting, is er in plaats van zuurstof CO aan het hemoglobine gebonden. De pulsoximeter ziet geen verschil tussen gebonden zuurstof of gebonden CO en geeft nog steeds een 'gezonde' zuurstofspanning aan terwijl dit niet het geval is.
==Relevante ziektebeelden voor de Eerste Hulp==
- [[Astma]]
- [[COPD]]
- [[koolstofmonoxide Koolstofmonoxide vergiftiging]]- [[hyperventilatieHyperventilatie]]
[[Categorie:Menselijk_lichaam]][[Categorie:Vitale functies]]