Cookies help us deliver our services. By using our services, you agree to our use of cookies.

Wijzigingen

Warmte- en koudeletsels

1.558 bytes toegevoegd, 15 jun 2012 13:17
geen bewerkingssamenvatting
Om correct te functioneren is het lichaam continu bezig met het reguleren van de lichaamstemperatuur rond de normaalwaarde tussen de 36° en 38° graden Celcius. Veranderingen in de lichaamstemperatuur kunnen leiden tot ernstige ziektebeelden en indien niet tijdig behandeld de dood tot gevolg hebben.
Er zijn diverse factoren van invloed op de lichaamstemperatuur, zowel in het lichaam zelf als van buitenaf. De lichaamstemperatuur wordt gereguleerd door een klein gebied in de hersenen, gelegen in de hypothalamus, dat constant de temperatuur van het lichaam bijstelt via verschillende feedbackmechanismen.
====Warmteproductie====Het lichaam genereert warmte De lichaamstemperatuur wordt geregeld door verbranding een goede afstemming van brandstoffen de balans tussen warmte-productie en vertering van voedsel (metabolisme), door inspanning van warmte-afvoer. Wanneer dit evenwicht verstoord raakt kunnen lichaamsprocessen ontregeld raken met ernstige gevolgen. Wanneer de spieren warmte-opname en door opname productie de afvoer van warmte uit overstijgen ontstaat een toename van de omgevinglichaamstemperatuur, ook wel [[hyperthermie]] genoemd. Een toename stijging van de lichaamstemperatuur leidt tot verstoring van diverse processen en kan veroorzaakt worden door een toename in leiden tot directe schade aan de warmteproductie in het lichaam en in cellen, activering van de spierenbloedstolling, zoals bij inspanning ontstekingsreacties en een een verhoogd metabolismeceldood.   Toegenomen warmteproductie kan het gevolg zijn Een temperatuur van forse lichamelijke inspanning, zoals sporten of zware arbeid, maar ook als gevolg van drugs ([[XTC]], [[cocaïne]], [[amfetamine]]) of medicijnen die het metabolisme in 41.6°C veroorzaakt binnen enkele uren ernstige schade aan de spieren en organen verhogencellen.
Wanneer de afvoer van warmte groter is dan de warmte productie daalt de lichaamstemperatuur en ontstaat [[onderkoeling]] ook wel genoemd [[hypothermie]], dat elders besproken wordt.
Er zijn diverse factoren van invloed op de lichaamstemperatuur, zowel in het lichaam zelf als van buitenaf. De lichaamstemperatuur wordt gereguleerd door een klein gebied in de hersenen, gelegen in de hypothalamus, dat constant de temperatuur van het lichaam bijstelt via verschillende feedbackmechanismen.
====Warmte-afvoer====
Er zijn een aantal mechanismen waarmee het lichaam warmte kan kwijt raken, zowel om de lichaamstemperatuur op peil te houden, als onbedoeld waardoor problemen ontstaan:
* Doormiddel van straling (radiatie): afgifte van warmte door rechtstreekse uitstraling vanaf de naakte huid door een medium (bijvoorbeeld lucht) om weer door een ander lichaam te worden opgenomen. Het grootste deel van de lichaamswarmte wordt afgeven door middel van radiatie.* Doormiddel van geleiding (conductie): afgifte van warmte via direct contact met een ander oppervlak, zoals water of natte kleding, waarbij de warmte wordt geleid naar een koeler oppervlak. Slechts een zeer klein deel van de lichaamswarmte wordt afgegeven door conductie.
* Als gevolg van verdamping (evaporatie) via zweet en via de luchtwegen. Hierbij gaat tevens vocht verloren.
* Via convectie, als gevolg van verplaatsing van lichaamsdelen in bewegende lucht (wind) of in een vloeistofstroom (water).
De warme afgifte van het lichaam kan onder andere gereguleerd worden door regulatie van de doorbloeding van de huid, door vaatverwijding (vasodilatatie) wordt meer warmte afgegeven aan de omgeving, terwijl door vaatvernauwing (vasoconstrictie) de warmte juist behouden blijft. Daarnaast kan het lichaam doormiddel van zweetproductie overtollige warmte tijdens inspanning kwijtraken. Verdamping zorgt dan voor de afgifte van warmte. De warmte-afvoer en warmte-afgifte kunnen echter beperkt worden door een hoge omgevingstemperatuur en hoge luchtvochtigheid, door te dikke kleding en een verminderde afvoer of als gevolg van uitdroging.
De warmte-afvoer en warmte-afgifte kunnen beperkt zijn Verminderde warmteafgifte kan worden veroorzaakt door te warme kleding, bijvoorbeeld de hardloper met een regenjack bij een te hoge omgevingstemperatuur en hoge luchtvochtigheidtemperatuur, door gebruik van [[alcohol]], maar ook door te dikke kleding en factoren in het lichaam zelf zoals verminderde werking van warmteregulatie op oudere leeftijd, een verminderde afvoer slechte conditie of obesitas. Warmteverlies kan ook beperkt zijn indien het lichaam niet meer in staat is om voldoende te zweten (warmte verlies via verdamping), bijvoorbeeld als gevolg van uitdrogingbij forse inspanning, [[drugsgebruik]] en ziekte. Bij een hoge luchtvochtigheid zal het lastiger zijn om via verdamping warmte kwijt te raken. Bij hitteletsels is er vaak een combinatie van een toegenomen warmteproductie met een verminderde warmte-afgifte, zoals bijvoorbeeld een marathonloper die na een regenbui en bij stijgende temperatuur te lang doorloopt in zijn regenjack of bij een verhoogde spieractiviteit en metabolisme in een warme zaal bij drugsgebruik. Het lichaam heeft ook een aantal mechanismen om bij een te lage lichaamstemperatuur het warmteverlies juist tegen te gaan. Het metabolisme kan worden verhoogd, rillen wordt gestimuleerd en de vaten in de huid knijpen samen ([[vasoconstrictie]]) om verder warmte verlies te voorkomen.
Verminderde warmteafgifte kan worden veroorzaakt door te warme kleding, bijvoorbeeld de hardloper met een regenjack bij een te hoge temperatuur, door gebruik van [[alcohol]], maar ook door factoren in het lichaam zelf zoals verminderde werking van warmteregulatie op oudere leeftijd, een slechte conditie of obesitas. Warmteverlies kan ook beperkt zijn indien het lichaam niet meer in staat is om voldoende te zweten (warmte verlies via verdamping), bijvoorbeeld als gevolg van uitdroging bij forse inspanning, [[drugsgebruik]] en ziekte. Bij een hoge luchtvochtigheid zal het lastiger zijn om via verdamping warmte kwijt te raken. Bij hitteletsels is er vaak een combinatie van een toegenomen warmteproductie met een verminderde warmte-afgifte, zoals bijvoorbeeld een marathonloper die na een regenbui en bij stijgende temperatuur te lang doorloopt in zijn regenjack of bij een verhoogde spieractiviteit en metabolisme in een warme zaal bij drugsgebruik.
====Warmteproductie====
Het lichaam genereert warmte door verbranding van brandstoffen en vertering van voedsel (metabolisme), door inspanning van de spieren en door opname van warmte uit de omgeving. Een toename van de lichaamstemperatuur kan veroorzaakt worden door een toename in de warmteproductie in het lichaam en in de spieren, zoals bij inspanning en een een verhoogd metabolisme.
Toegenomen warmteproductie kan het gevolg zijn van forse lichamelijke inspanning, zoals sporten of zware arbeid, maar ook als gevolg van drugs ([[XTC]], [[cocaïne]], [[amfetamine]]) of medicijnen die het metabolisme in de spieren en organen verhogen.
Wanneer de thermostaat van het lichaam (de in de hersenen gelegen hypothalamus) registreert dat de lichaamstemperatuur te laag is, zal deze via zenuwen en hormonen trachten de warmteproductie te verhogen. Dat kan bijvoorbeeld door het verhogen van het metabolisme in de cellen en het stimuleren van het rillen van de spieren, waardoor warmte wordt geproduceerd. Het optreden van kippenvel legt een laagje lucht rondom de huid waardoor minder warmte verloren gaat.
De lichaamstemperatuur ==Bronvermelding==Op deze pagina wordt geregeld door een goede afstemming gebruik gemaakt van de balans tussen warmte-productie en warmte-afvoervolgende bronnen:<ref name="SEHBSL">Spoedeisende Hulpverlening. Wanneer dit evenwicht verstoord raakt kunnen lichaamsprocessen ontregeld raken met ernstige gevolgen. Wanneer de warmte-opname en productie de afvoer van warmte overstijgen ontstaat een toename RG van de lichaamstemperatuurKesteren, ook wel [[hyperthermie]] genoemdTh W Wulterkens. (BSL 2007) ISBN 9031340278</ref>Een stijging van de lichaamstemperatuur leidt tot verstoring van diverse processen en kan leiden tot directe schade aan de cellen, activering van de bloedstolling, ontstekingsreacties en celdood. Een temperatuur van 41.6°C veroorzaakt binnen enkele uren ernstige schade aan de cellen.<references />
Wanneer de afvoer van warmte groter is dan de warmte productie daalt de lichaamstemperatuur en ontstaat [[onderkoeling]] ook wel genoemd [[hypothermie]], dat elders besproken wordt.
[[Categorie:Warmte-en_koudeletsels]][[Categorie:Incompleet]]