Alcohol
Gebruik van alcohol komt veelvuldig voor in de bevolking. Het is een van de meest geaccepteerde vormen van 'druggebruik'. Ook komt het gebruik van soft- en harddrugs steeds meer voor en zijn bij houseparty's drugs gemeengoed. Deze pagina geeft een overzicht van alcohol en drugs en is zeker niet compleet. In de komende tijd zullen meer aanvullingen komen.
Inhoud
Alcohol
Alcohol heeft als chemische naam ethanol en wordt veelvuldig genuttigd in diverse drankvormen.
De hoeveelheid alcohol wordt gemeten in eenheden (EH) alcohol. In 1 eenheid alcohol zit 10 gram pure alcohol (ethanol). Een standaard glas voor een bepaalde drank, zoals een bierglas, wijnglas of een jeneverglas bevat 1 eenheid alcohol.
Het drinken van 1 eenheid alcohol leidt gemiddeld tot een promillage van 0,2 bij mannen en 0,3 bij vrouwen. Het verschil tussen mannen en vrouwen wordt veroorzaakt door verschil in lichaamsbouw en afbraak van alcohol in het lichaam. Alcohol wordt in het bloed opgenomen via het spijsverteringsstelsel en verspreidt zich via de bloedbaan door het lichaam. Alcohol heeft veel effecten op het lichaam, waarbij de effecten op de hersenen en het zenuwstelsel het meest op de voorgrond staan. Afbraak van alcohol vindt plaats in de lever door een enzym: alcoholdehydrogenase. De snelheid waarmee de omzetting gebeurt is ongeveer 1 glas alcohol per 1,5 uur. Hoe snel alcohol werkzaam wordt is afhankelijk van de opname in de darm, op een lege maag zal alcohol sneller worden opgenomen, terwijl voedsel zorgt voor een meer geleidelijke opname. Daarnaast is de verdeling van alcohol in het lichaam van invloed op het optreden van verschijnselen. Bij mannen wordt tijdens de opname van de alcohol in de darm meer afgebroken, dan bij vrouwen, waardoor vrouwen meer alcohol in het bloed opnemen. Wanneer alcohol wordt 'opgelost' in een grotere hoeveelheid water (lees lichaamsinhoud) zal de concentratie lager zijn en de effecten milder.
Klachten en symptomen
De symptomen zijn afhankelijk van het promillage alcohol van het bloed (de hoeveelheid glazen is slechts een algemene indicatie (zie boven)).
0-0,5 promille (1-3 glazen): hartfrequentie en ademhaling versnellen, men is zich minder bewust van pijn, krijgt honger en moet vaker plassen.
0,5-1,5 promille (3-7 glazen): men overschat zichzelf (‘ik kan nog best naar huis/ autorijden’), geheugen, reactiesnelheid en coördinatie verminderen en beoordelen van situaties gaat steeds moeilijker. Tevens ontstaat het tunneleffect (gezichtsveldbeperking). Men spreekt van ‘aangeschoten’.
1,5-3,0 promille (7-15 glazen): voorgaande symptomen versterken. Emotionele reacties zijn overdreven, iemand wordt misselijk en kan braken (alcohol irriteert het slijmvlies van de maag, waardoor deze samentrekt en je gaat braken). De pupillen zijn wijd en men heeft moeite om het evenwicht te behouden. Vaak is er de dag erop geheugenverlies.
3-4 promille (15-20 glazen): iemand is in de war, afwezig en zich niet bewust van de buitenwereld. Er treedt een bewustzijnsdaling op door de dempende werking op de hersenen.
4- hoger promille (20-25+): De concentratie alcohol is dusdanig hoog dat deze o.a. het ademhalingscentrum aantast. De ademhaling en pols vertragen dusdanig dat je in een coma kunt raken. Het is mogelijk dat de ademhaling stopt of er een hartstilstand ontstaat.
{Bron: UMCN/VAG}
Daarnaast ontstaan er ook veel ongelukken door alcohol. Denk daarbij aan (verkeers)ongevallen, onderkoeling, verstikkingen (braaksel) en vechtpartijen.
Presentatie
Alcoholgebruikers zijn vaak ontremt, snel emotioneel en kunnen soms agressief reageren. Ze kunnen zorgen voor veel onrust op de post en zijn soms erg dwingend.
Handelen bij overmatig alcoholgebruik
Alcohol neemt remmingen weg, let dus altijd op de eigen veiligheid. Zorg dat je niet alleen bent als je het slachtoffer benadert en vraag bij voorkeur een vriend of vriendin van het slachtoffer er bij. Zij kunnen het slachtoffer geruststellen. Probeer te achterhalen hoeveel het slachtoffer heeft gedronken (vraag vrienden/omstanders) en of hij/zij nog andere drugs gebruikt zijn. Soms lijdt het slachtoffer aan een ziekte en gebruikt hij daarvoor medicijnen die niet goed samengaan met de alcohol. De verdere behandeling is hetzelfde als bij andere slachtoffers met een bewustzijnsstoornis. Houdt er wel rekening mee dat slachtoffers met overmatig alcoholgebruik gemakkelijk braken.
Externe Links http://www.alcoholinfo.nl