Cookies help us deliver our services. By using our services, you agree to our use of cookies.

Bijtwonden

Auteur: Pim / Supervisor: Pim / Co-auteur: [[]] / Niveau: Beginner/Gevorderd / Paginastatus: Concept. Laatste bewerking: Pim. Zie ook Handleiding.

Eerste Hulp Wiki zoekt schrijvers! Schrijf jij ook mee?

Een bijtwond van mens of dier kan leiden tot ernstige beschadiging van de huid en onderliggende weefsels. De wondranden kunnen rafelig zijn als gevolg van verscheuring door tanden. Aan de buitenzijde is vaak moeilijk te beoordelen hoe diep de wond is en welke weefsels zijn aangedaan.

Daarnaast zijn bijtwonden per definitie besmet (geïnfecteerd), doordat in de mond van mensen en dieren veel verschillende bactieren voorkomen. Bijtwonden van mensen hebben het grootste risico op infectie.

Bijtwonden, zowel van mens of dier moeten altijd door een arts gezien worden. De arts zal eventueel antibiotica geven om infectie te voorkomen.

Beten van sommige diersoorten brengen extra risico's met zich mee, zoals kans op hondsdolheid, ook wel Rabiës genoemd. Met name vleermuizen en vossen zijn hier berucht om, maar ook in het buitenland zijn honden niet altijd ingeënt tegen Rabiës en is er een risico op het ontwikkelen van deze dodelijke ziekte. Rabiës zit niet in het standaard vaccinatieprogramma in Nederland. Indien je op vakantie gaat naar een land waar Rabiës voorkomt, kan het aan te raden zijn om je te laten vaccineren. Vraag hierover advies aan een reizigerscentrum of kijk op http://www.lcr.nl.

Zie ook de algemene pagina over wonden en de pagina over beet van hond en kat.[Categorie:Huidverwondingen]]