Cookies help us deliver our services. By using our services, you agree to our use of cookies.

Koortslip

Auteur: Pim / Supervisor: Pim / Co-auteur: {{{coauthor}}} / Niveau: Gevorderd / Paginastatus: Incompleet. Laatste bewerking: Pim. Zie ook Handleiding.

Eerste Hulp Wiki zoekt schrijvers! Schrijf jij ook mee?

Bestand:Koortslip.jpg
Een koortslip met blaasjes [1].

Een koortslip of koortsblaasjes (medische term: herpes labialis) is een virusinfectie van de huid die meestal in het gelaat rondom de mond of op de neus voorkomt, soms wordt deze ook op andere plaatsen van het lichaam gezien. Voorafgaand aan het ontstaan van huiduitslag zijn er vaak tintellingen of een branderig gevoel op de plaats waar de uitslag gaat ontstaan. Vervolgens ontstaan er kleine jeukende pijnlijke blaasjes gevuld met helder vocht, gelegen op een iets opgezwollen rode ondergrond. Na enkele dagen drogen de blaasjes in en ontstaan kleine zweertjes of geelbruine korstjes. Meestal duurt het ongeveer een week totdat de koortslip genezen is.

Een koortslip is een virusinfectie die door direct huidcontact wordt overgedragen, door aanraking van de blaasjes of door zoenen. Daarnaast kan overdracht via bijvoorbeeld kopjes of glazen plaatsvinden. Wanneer het slachtoffer eenmaal besmet is blijft hij levenslang het herpesvirus bij zich dragen en kan de koortslip (vaak op dezelfde plaats) terugkomen. Vaak treedt een koortslip op bij stress of als de weerstand minder is, bijvoorbeeld bij vermoeidheid, menstruatie en overmatige blootstelling aan zonlicht. Het virus kent ook een seksueel overdraagbare variant en kan bij seksueel contact leiden tot genitale herpes. Bij herpesblaasjes op of rondom het oog dient altijd de huisarts bezocht te worden, omdat dit in ernstige gevallen kan leiden tot blindheid.

Behandeling

Een koortslip hoeft in principe niet behandeld te worden. Er is crème beschikbaar die het ontstaan van een koortslip kan verminderen, namelijk aciclovir (merknaam Zovirax) verkrijgbaar. Deze crème is alleen zinvol indien hij in een zeer vroeg stadium wordt aangebracht, bij voorkeur al bij de eerste tintellingen en roodheid van de huid. Zijn er eenmaal blaasjes dan is er meestal weinig effect meer. Sommige mensen smeren wel zinkzalf op de blaasjes, deze drogen daardoor wat sneller in en mogelijk geneest het wat sneller. Herpes van de genitaliën of het oog worden altijd behandeld met tabletten of zalf.

Belangrijk is om tijdens een koortslip verdere besmetting te voorkomen: raak de blaasjes niet aan en was regelmatig de handen. Voorkom gebruik van dezelfde kopjes en handdoeken.

Indien een koortslip niet binnen 10-14 dagen over is, neem dan contact op met de huisarts, er kan een extra bacteriële infectie zijn. Nooit eerder een koortslip gehad? Ga dan altijd naar de huisarts, een koortslip kan lijken op een beginnende krentenbaard.

Voor baby's kan het virus zeer gevaarlijk zijn en tot hersenontsteking leiden. Blijf met een koortslip uit de buurt van baby's!