Cookies help us deliver our services. By using our services, you agree to our use of cookies.

Eikenprocessierups

Auteur: Yolanda / Supervisor: Pim / Co-auteur: [[]] / Niveau: Beginner / Paginastatus: Incompleet. Laatste bewerking: Pim. Zie ook Handleiding.

Eerste Hulp Wiki zoekt schrijvers! Schrijf jij ook mee?


De eikenprocessierups is een larve van de nachtvlinder die zich met name ophoudt in eikenbomen. De eikenprocessierups ontleent zijn naam aan het feit dat de rupsen in de nacht in een lange 'processie' op zoek gaan naar voedsel. De brandharen van de rups kunnen gezondheidsklachten veroorzaken, zoals huiduitslag en hevige jeuk.

De eikenprocessierups is een larve van de nachtvlinder die haar eitjes legt in de toppen van eikenbomen. Daar maken ze op stammen of dikkere takken nesten van een dicht spinsel met vervellinghuidjes, brandharen en uitwerpselen. Vanuit de nesten gaan ze 's nachts in 'processie' op zoek naar voedsel. Rond eind april, begin mei komen de eitjes uit. En na de derde vervelling krijgen de rupsen de beruchte brandharen die bij mensen en dieren lichamelijke klachten veroorzaken. Verspreiding van brandharen gebeurt vooral via de wind of besmette kleding. Brandharen van oude, dode rupsen of oude nesten kunnen nog 5-7 jaar actief blijven en zijn zo nog lange tijd een verspreidingsbron.

Klachten en symptomen

Als de onbedekte huid in contact komt met de brandharen kan binnen acht uur een pijnlijke, rode huiduitslag met hevige jeuk ontstaan. Als brandharen in de ogen terechtkomen, kan dat binnen enkele uren een heftige reactie geven. Het inademen van de brandharen kan irritatie of ontsteking geven van neus, keel of bovenste gedeelte van de luchtwegen.

Eerste Hulp

De klachten verdwijnen meestal vanzelf binnen enkele dagen tot twee weken. Probeer de brandharen direct van de besmette huid te 'strippen' met plakband. Voorkom krabben of wrijven, omdat u anders de brandharen verder over het lichaam verspreidt. Was de huid goed met water en spoel de ogen uit met lauw water. Bij lichte symptomen zijn geen medicijnen nodig. Bij hevige jeuk kunnen anti-jeuk middelen van de apotheek of drogist helpen. Neem bij aanhoudende ernstige klachten contact op met de huisarts of de plaatselijke GGD.

Preventie

Zorg bij een bezoek aan een (natuur)gebied waar de eikenprocessierups voorkomt voor goede bedekking van de hals, armen en benen en ga niet op de grond zitten. Blijf uit de buurt van bomen waarin zich de rupsen, (oude) brandharen, spinselnesten en vervellingshuidjes bevinden. Maak kinderen attent op het gevaar van de rups en houd huisdieren uit de buurt van de rups. Neem contact op met uw gemeente,die de eikenprocessierups kan de rups bestrijden. Meer informatie: op de website van de plaatselijke GGD en www.vwa.nl/eikenprocessierups. (Bron: GGD Nijmegen)