Cookies help us deliver our services. By using our services, you agree to our use of cookies.

Whiplash

Auteur: Pim / Supervisor: Pim / Co-auteur: [[]] / Niveau: Gevorderd / Paginastatus: Concept. Laatste bewerking: Pim. Zie ook Handleiding.

Eerste Hulp Wiki zoekt schrijvers! Schrijf jij ook mee?


Een whiplash ontstaat vooral door een kop-staart botsing waarbij het slachtoffer zit in de voorste auto die van achteren wordt aangereden. Meestal is de hoofdsteun niet correct afgesteld en wordt het hoofd onvoldoende ondersteund. Door de impact van de auto ontstaat een extensie-flexietrauma van de nekwervelkolom, het hoofd zwaait eerst naar achteren (extensie van de nek) en dan naar voren (flexie van de nek). Direct na het ongeval zijn er meestal geen nekklachten, de eerste klachten ontstaan meestal pas na 12 tot 24 uur. Klachten zijn vaak een licht gevoel in het hoofd, verminderde concentratie, overgevoeligheid voor licht en geluid en draaiduizeligheid bij houdingsveranderingen. Het is onbekend in hoe verre ook de psychische gesteldheid van de patiënt de klachten beïnvloedt. De klachten van een whiplash kunnen maanden aanhouden en tot veel beperkingen in het dagelijks leven leiden.

Na een dergelijk ongeval dient het slachtoffer altijd onderzocht te worden op mogelijk nekletsel, omdat het ongevalsmechanisme ook aanleiding kan geven tot wervelfracturen in de nekwervelkolom.

Zie ook: http://nl.wikipedia.org/wiki/Whiplash_(letsel)