In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt zijn botten zeer goed doorbloed, zowel in het bot zelf als in het beenmerg. Dit betekent dat bij een botbreuk een forse [[actief bloedverlies|bloeding]] kan optreden, zeker in de grotere botten. Hierdoor kan als gevolg van ([[inwendig bloedverlies]]) een [[shock]] optreden, terwijl aan de buitenzijde van het lichaam geen bloeding te zien is. Een [[gebroken bovenbeen|botbreuk van het bovenbeen]] kan bijvoorbeeld al 1,5 liter bloedverlies geven!
Afhankelijk van de locatie van de botbreuk kunnen scherpe botsplinters omliggende structuren beschadigen, met bijvoorbeeld een [[klaplong]] als gevolg van [[gekneusde Kneuzingen en gebroken breuken van de ribben|gebroken ribben]].
De een scherpe botpunt kan echter ook door de huid prikken en zodoende een open wond veroorzaken, de zogenaamde [[open botbreuk]] of [[open fractuur]]. Dit is een speciale categorie botbreuken (en [[huidverwondingen]]) omdat er behalve een standsafwijking ook een groot [[infectie]]gevaar is doordat de beschermende werking van de huid verstoord is en [[ziektekiemen]] direct toegang hebben tot het bot. Een [[ontsteking]] in het bot is moeilijk te behandelen en kan in het ergste geval leiden tot het afzetten van een ledemaat.