Cookies help us deliver our services. By using our services, you agree to our use of cookies.

Wijzigingen

Paniekaanval

1.088 bytes toegevoegd, 28 dec 2014 20:09
geen bewerkingssamenvatting
}}
 
Een '''paniekaanval''' of '''angstaanval''' is een combinatie van hevige paniek of angst in combinatie met lichamelijke symptomen. Soms is er sprake van een paniek met een snelle en diepe ademhaling (hyperventilatie). Vroeger werd ook wel gesproken van '''hyperventilatie''' of '''hyperventilatiesyndroom'''. Hyperventilatie moet echter vooral als een symptoom gezien worden van een onderliggende aandoening. Die onderliggende aandoening kan onschuldig zijn zoals bij angst of paniek, maar kan ook levensbedreigend zijn en leiden tot zuurstoftekort waarbij het lichaam met hyperventilatie probeert om het zuurstoftekort te verminderen.
'''Hyperventilatie''' betekent letterlijk 'te veel ventilatie' ofwel de [[ademteug]]en zijn te diep. Deze term wordt op twee manieren gebruikt:
* Als term voor 'te veel ventilatie' of 'te diepe [[ademteug]]en'.* Voor de aandoening 'hyperventilatie, zoals verder op deze pagina beschreven  '''Hyperventilatie''' is een veelvoorkomende en relatief onschuldige aandoening waarbij er sprake is van een te paniekaanval met snelle en diepe ademaling. De [[ademfrequentie]] neemt toe en ook het [[teugvolume]], de hoeveelheid lucht per ademhaling, wordt groter. Vaak treedt hyperventilatie op bij een [[paniekaanval]], waarbij een bepaalde prikkel zorgt voor een (overdreven) angstige reactie bij het slachtoffer. Hyperventilatie is een symptoom van een andere aandoening of factorvroeger hyperventilatiesyndroom genoemd.
Hyperventilatie komt op alle leeftijden voor, maar wordt meest gezien bij tieners en jongvolwassenen. Uitlokkende factoren kunnen dan bijvoorbeeld zijn: stress, hevige inspanning, angst of emotie. Sommige mensen hyperventileren met enige regelmaat, er wordt dan wel van het '[[hyperventilatie syndroom]]' gesproken.
Sommige ziektebeelden, zoals [[diabetes mellitus]] ([[suikerziekte]]) kunnen ook hyperventilatie veroorzaken. In dat geval Een '''paniekaanval met snelle ademhaling''' is een veelvoorkomende en relatief onschuldige aandoening waarbij er geen sprake van een uitlokkende is (emotionelehevige) factor, maar tracht het lichaam het evenwicht angst of paniek met een te snelle en diepe ademhaling. Een paniekaanval treedt vaak op als gevolg van een bepaalde stoffen in prikkel die bij het bloed te herstellenslachtoffer een hevige angst- of paniekreactie oproept. Hierdoor kunnen verschillende lichamelijke klachten optreden, die op zichzelf weer de angst en paniek kunnen doen toenemen. Een paniekaanval komt op alle leeftijden voor, maar wordt meest gezien bij tieners en jongvolwassenen. Ook kan hyperventilatie een uiting Uitlokkende factoren kunnen dan bijvoorbeeld zijn van : stress, hevige inspanning, angst of emotie. Sommige mensen hebben met enige regelmaat een (ernstig) [[zuurstoftekort]]paniekaanval.
Door Wanneer er ook sprake is van een snelle en diepe ademhaling (hyperventilatie) kan het lastig zijn om het beeld van andere (ernstige) ziektebeelden te onderscheiden. Bij hyperventilatie is er sprake van een toename van de [[ademfrequentie]] neemt toe en ook het [[teugvolume]], de hoeveelheid lucht per ademhaling, wordt groter. Ziektebeelden waarbij hyperventilatie een symptoom is van een ernstige onderliggende aandoening zijn onder andere: [[diabetes mellitus]] ([[suikerziekte]]), een [[hartinfarct]] of [[zuurstoftekort]]. In dat geval is er geen sprake van een uitlokkende (emotionele) factor, maar tracht het lichaam het evenwicht van bepaalde stoffen in het bloed te herstellen. Doordat er bij hyperventilatie (letterlijk: dieper ademen) meer lucht in en uit de longen gaat zal de [[gaswisseling]] toenemen. Hierdoor daalt het gehalte van [[koolstofdioxide|koolzuurgas]] (CO2) in het bloed, omdat dit gemakkelijker wordt uitgewisseld. De zuurstofconcentratie in het bloed zal echter nauwelijks toenemen.
===Symptomen en klachten===
Omdat hyperventilatie vaak samenkomt met een [[Een paniekaanval]] zijn er behalve de veranderingen in de ademhaling vaak ook geeft onder andere verschijnselen van angst: de Fight or Flight reflex. Er is een gejaagd gevoel, hartkloppingen, transpiratie, bleekheid en onrust. Daarnaast kan er een stekend gevoel op de borst zijn, tintellingen of kramp rond de mond of in de vingers. Het slachtoffer kan zwarte vlekken voor de ogen zien en licht in het hoofd zijn. De hartfrequentie neemt door de bovenstaande reflex doe, wat het slachtoffer voelt door de hartkloppingen. De snelle, diepe ademhaling (hyperventilatie ) geeft het slachtoffer het gevoel [[benauwd]] en kortademig te zijn, het gevoel te stikken. De angst die gepaard gaat met de klachten van de hyperventilatie en paniekaanval veroorzaken meer paniek bij het slachtoffer waarbij de de klachten opnieuw toenemen.
Symptomen bij hyperventilatieeen paniekaanval:
*Angst, paniek
*[[Benauwdheid]], kortademigheid
*[[Hartinfarct]] (geeft een drukkende pijn op de borst, met uitstraling)
*[[Astma]]-aanval (geen tintellingen, expiratoir piepen, geen pijn op de borst)
*[[Zuurstoftekort]] (blauwpaarse verkleuring van lippen en gelaat ([[cyanose]])
Belangrijke vragen om te stellen aan het slachtoffer:
* Is er [[pijn op de borst]]? Drukkend of stekend? Is er uitstraling?
* Zijn er tintellingen in de mond, lippen of vingers?
* Is hij bekend met paniekaanvallen of hyperventilatie? Is hij bekend met hartklachten?
===Handelen===
Bij hyperventilatie staat de paniek vaak op de voorgrond. Dat betekent dat een paniekaanval bestaat een belangrijk deel van de Eerste Hulp zal bestaan uit geruststelling van het slachtoffer en uitleg dat het ongevaarlijk is. Neem het slachtoffer mee naar een rustige koele ruimte en probeer te achterhalen wat de aanval paniekaanval veroorzaakt heeft. Probeer na te gaan of er geen sprake is van klachten die passen bij [[pijn op de borst]]. Probeer de ademhaling van het slachtoffer rustig te krijgen door het slachtoffer te laten concenteren op het ademen. Afleiding is vaak een goede oplossing. Dat kan bijvoorbeeld door mee te tellen met de ademhaling, waarbij korte pauzes worden genomen om koolzuur vast te houden: ‘Adem in, adem even (3-4 seconden) vasthouden, adem uit’. Men kan ook de handen van het slachtoffer voor zijn mond laten houden, om zo het uitgeademede koolzuurgas weer in te ademen en de concentratie te laten stijgen. Vroeger werd hiervoor een zakje gebruikt, maar dit wordt door veel slachtoffers als beangstigend ervaren. Het is belangrijk om het slachtoffer serieus te nemen, anders zal het lastig zijn de aanval te stopen.
* Breng het slachtoffer naar een rustige ruimte
** Door mee te tellen met de ademhaling
** Door de handen voor de mond te plaatsen en het slachtoffer rustig te laten ademen
* Geef uitleg over hyperventilatie paniekaanval en verwijs het slachtoffer eventueel naar de huisarts
Indien het slachtoffer het bewustzijn verliest, handel dan zoals bij [[flauwte]].
Het ademen in een plastic zakje om het [[koolstofdioxide]] gehalte te doen stijgen is niet bewezen effectief en kan indien er sprake is van hyperventilatie op basis van een ander ziektebeeld de toestand van het slachtoffer verergeren.
 
Indien de klachten niet afnemen of de toestand van het slachtoffer verslechtert, dan kan er sprake zijn van een andere (ernstige) aandoening. Overleg met professionele hulpverleners of bel 1-1-2.
{| class="wikitable"