* '''[[Brandwonden]]''' ontstaan wanneer het vuurwerk dicht bij het lichaam tot ontploffing komt. Door de grote hitte die vrijkomt kunnen zelfs derdegraads [[brandwonden]] ontstaan. Vaak raken de onbedekte lichaamsdelen het eerst verbrand, zoals het gelaat en de handen. Kleding kan in brand vliegen. Soms treedt er ook een [[inhalatietrauma]] op, als gevolg van inademen van vuur en rook.
* '''[[Amputatie]]''' van met name handen en armen kan optreden door de explosie, waarbij lichaamsdelen worden afgerukt en kunnen [[actief bloedverlieshevige bloedingen]] kan optreden. Daarnaast kunnen (ernstige) [[huidverwondingen]] ontstaan.
* '''[[Oogletsels]]''' treden veelvuldig op, doordat stukjes vuurwerk, as, metaal en kruit in de ogen terecht komen. Deze kunnen leiden tot ernstige schade aan het oog en zelfs blindheid. Ook kan [[verbranding van het oog]] optreden. Buskruit dat in het oog terecht komt moeten gezien worden als [[chemische brandwonden]]<ref name="RKVuurwerkOog">Rode Kruis; Eerste Hulp bij vuurwerkongevallen; Tjeerd de Faber http://www.rodekruis.nl/actueel/nieuws/eerste-hulp-bij-vuurwerkongevallen</ref>.
* '''[[Gehoorschade]]''' kan door de knal optreden. Soms is dit tijdelijk, soms is er langere tijd een piep in de oren, soms treedt zelfs doofheid op.
* '''[[Blast]]''' kan optreden als gevolg van de explosie, met name bij zwaarder vuurwerk. Als gevolg van de drukverplaatsing kan ernstig inwendig letsel ontstaan.
* '''Exploderend vuurwerk in het gezicht''' kan behalve ernstige verminking ook door [[aangezichtsletsel]] een directe bedreiging vormen van de [[vitale functies]]. De luchtweg kan beschadigd raken, en er kan hevig bloedverlies optreden.
==Eerste Hulp bij ongevallen met vuurwerk==