Cookies help us deliver our services. By using our services, you agree to our use of cookies.

Wijzigingen

Ga naar: navigatie, zoeken

Hevige bloedingen

750 bytes toegevoegd, 2 feb 2012 12:09
geen bewerkingssamenvatting
Iedere verwonding kan leiden tot '''actief bloedverlies'''. Waar vroeger vooral werd gesproken over een '''ernstige bloeding''' of een '''slagaderlijke bloeding''' is in de hedendaagse Eerste Hulp het meer gebruikelijk om te spreken over actief bloedverlies. Immers, iedere verwonding -zowel inwendig als uitwendig- kan leiden tot actief bloedverlies met een ernstige achteruitgang van de toestand van het slachtoffer als gevolg. Actief bloedverlies geeft aan dat de bloeding nog gaande is.<ref>Handleiding Instructeurs Eerste Hulp, bij 26ste druk, 2e oplage (Het Oranje Kruis, 2011)</ref> Ook een kleine wond kan tot veel bloedverlies leiden als hij lang doorbloeddoor bloed. Het onderscheid tussen een [[slagader]]lijke bloeding en een [[ader]]lijke bloeding is voor de eerstehulpverlener minder relevant, immers kan ook een aderlijke bloeding in korte tijd tot veel bloedverlies leiden.
Actief bloedverlies kan leiden tot een [[hypovolemische shock]] en indien niet tijdig wordt ingegrepen zal de dood intreden. Bij zowel de inwendige als de uitwendige bloedingen speelt de eerstehulpverlener een belangrijke rol. Hij zal de eerste tijdig moeten herkennen en bij de tweede het bloedverlies proberen te beperken. [[Professionele hulp]] inschakelen is essentieel en zal dan ook zo snel mogelijk dienen te gebeuren.
Een actieve bloeding wordt op natuurlijke wijze beperkt als gevolg van het [[bloedstollingsmechanisme]] van het lichaam, maar ook door het leegraken van het [[circulatiestelsel]] en het dalen van de [[bloeddruk]]. De laatste twee mechanismen zijn uiteraard niet gunstig voor de toestand van het slachtoffer.
===Type bloeding===
Op grond van het type bloeding kan de volgende indeling gemaakt worden:
* '''[[Slagaderlijk]]e''' (arteriële) bloedingen, waarbij helderrood bloed pulserend uit de wond komt en er vaak veel bloedverlies optreedt in korte tijd. Deze zijn levensbedreigend.
* '''[[Aderlijk]]e''' (veneuze) bloedingen, waarbij vaak donkerrood bloed uit de wond stroomt. Soms slechts in kleine mate, maar ook bij aderlijke bloedingen kan ernstig actief bloedverlies optreden met ernstige gevolgen.
* '''Spataderlijke''' bloedingen, waarbij een spatader gesprongen is. Dit type bloeding is minder bekend, is doorgaans niet levensbedreigend, maar kan ook in korte tijd veel donkerrood bloedverlies tot gevolg hebben.
* Bloeding van de '''[[haarvaten]]''', zoals bij een schaafwond. Over het algemeen weinig bloedverlies en leiden zelden tot [[shock]]. Bij grote oppervlakken kan echter veel bloedverlies optreden. Het type bloeding is voor de behandeling niet primair relevant. Centraal staat het feit dat er actief bloedverlies is. Ook een aderlijke bloeding kan leiden tot veel bloedverlies.
Daarnaast wordt er onderscheid gemaakt of het actief bloedverlies '''inwendig''' of '''uitwendig''' plaatsvindt. Deze bloedingen kunnen zowel [[slagaderlijk]], [[aderlijk]], spataderlijk als uit de haarvaten komen.
* Leg een [[wonddrukverband]] aan over de wond
* Blijf de [[vitale functies]] controleren tot de [[Hulpdiensten:Ambulance|ambulance]] is gearriveerd
 
 
==Bronvermelding==
<references/>
[[Categorie:Trauma]]

Navigatiemenu