Cookies help us deliver our services. By using our services, you agree to our use of cookies.

Wijzigingen

Ga naar: navigatie, zoeken

Huidverwondingen

87 bytes toegevoegd, 19 mrt 2011 19:46
Soorten wonden
==Soorten wonden==
Iedere wond is anders en in iedere is vaak een combinatie van factoren die bepaald welk type wond er is, of er veel bloedverlies is en hoe de wond zal genezen. Twee belangrijke factoren zijn het type wond en het bloedverlies dat met de wond gepaard gaat. Afhankelijk van deze twee factoren zal de eerstehulpverlener een bepaalde behandeling starten, het slachtoffer naar het ziekenhuis sturen of de definitieve wondbehandeling doen.
====Type bloeding====
De eerste factor die een belangrijke rol speelt is het bloedverlies. Immers, hevig bloedverlies kan een snelle achteruitgang van het slachtoffer veroorzaken door verbloeding en [[Aandoeningen:Shock|shock]]. Op grond van het type bloeding kan de volgende indeling gemaakt worden:
* Slagaderlijke (arteriële) bloedingen, waarbij helderrood bloed pulserend uit de wond komt en er vaak veel bloedverlies optreedt in korte tijd.
Prioriteit bij wonden waarop ernstig bloedverlies voorop staat is het stelpen van de bloeding en bloedverlies trachten te beperken. Ernstig bloedverlies kan immers leiden tot [[Aandoeningen:Shock|shock]]. Realiseer je dat de bovenstaande bloedingen zowel uitwendig, als [[Inwendige_bloeding|inwendig]] aanwezig kunnen zijn.
<p>====Type wond====
Ook kan men wonden indelen op grond van het soort wond. Welk type of welke typen wond ontstaan is sterk afhankelijk van de oorzaak van de verwonding en dus ook het [[BasisEH:Ongevalsmechanisme|ongevalsmechanisme]]. Realiseer je dat een wond best gemengd kan zijn, ofwel bestaand uit meerdere typen wonden.
* [[Snijwonden]]: ontstaan door het splijten van de huid door het snijden met een scherp voorwerp, zoals een mes, glas, metaal enzovoorts. Kenmerkend is dat de wondranden recht en scherp afgrensbaar zijn. De wonddiepte kan sterk varieren, sommige snijwonden zijn oppervlakkig, anderen kunnen zeer diep zijn.* [[Steekwonden]]: ontstaan door penetratie van de huid door een scherp voorwerp, zoals een mes, een pin of een ander spits voorwerp. De schade aan de oppervlakte van de huid kan gering zijn, echter kan de inwendige schade fors zijn en kan er fors bloedverlies zijn, zonder dat dat aan de buitenzijde waarneembaar is. * [[Amputatieverwonding]]: een lichaamsdeel is door een ongeval geheel of deels van het lichaam gescheiden.* [[Bijtwonden]]: ontstaan door een beet van een dier of mens. Vaak is een tandenpatroon herkenbaar. Afhankelijk van het dier (of de mens) die gebeten heeft kan de wond inwendig fors zijn en kan er ook schade zijn aan diepere structuren in de huid.* [[Rijtwonden]]: ontstaan door het openrijten van de huid, bijvoorbeeld als men achter iets scherps blijft haken. Men kan denken aan een vishaakje, een uitstekende spijker of een hekje. De wondranden zijn vaak rafelig en er kunnen 'losse' flapjes huid zijn. Indien een vat geraakt is kan er veel bloedverlies zijn.* [[Barstwonden of crushwonden]]: ontstaan als de huid geplet wordt tussen een hard voorwerp en de onderliggende structuren zoals bijvoorbeeld bod. Deze wonden worden nog al eens gezien bij een klap tegen het hoofd, waarbij de huid barst op de botrand onder de wenkbrauwen.* [[Schaafwonden]]: schaafwonden zijn oppervlakkig. Alleen de bovenste huidlaag is beschadigd, echter kan de oppervlakte van de aangedane huid groot zijn. Doorgaans bloeden schaafwonden nauwelijks, er is sprake van kleine puntbloedingen. Ze zijn echter door prikkeling van de zenuwuiteinden in de beschadigde huid erg pijnlijk.* [[Letsels:Brandwonden|Brandwonden]]: ontstaan door inwerking van hitte of een chemische stof op de huid. Deze worden elders behandeld.
De [[Organen:Huid|huid]] is een belangrijke barrière tegen het binnendringen van ziektekiemen in het lichaam. Een verwonding doorbreekt die barrière en kan dus potentieel leiden tot [[Ontsteking en Infectie|ontsteking en infectie]] van de wond en het verspreiden van ziektekiemen in het lichaam. Ook deze factor speelt mee bij de ernst van een wond.

Navigatiemenu