Larynxtrauma: verschil tussen versies

Uit Eerste Hulp Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
[gecontroleerde versie][gecontroleerde versie]
(Nieuwe pagina aangemaakt met '{{Status| |mainauthor= Pim |supervisor= Pim |niveau= Beginner/Gevorderd |status= Concept }} Een '''trauma va...')
 
Regel 15: Regel 15:
 
* Pijn bij praten en slikken, moeite met slikken
 
* Pijn bij praten en slikken, moeite met slikken
 
* Heesheid
 
* Heesheid
* Gierend geluid bij inademing ([[stridor]]
+
* Gierend geluid bij inademing ([[stridor]])
 
* [[Benauwdheid]], snellere ademhaling
 
* [[Benauwdheid]], snellere ademhaling
 
* [[Luchtwegbelemmering]]
 
* [[Luchtwegbelemmering]]
  
 
[[Categorie:Woordenlijst]][[Categorie:Trauma]][[Categorie:Airway]]
 
[[Categorie:Woordenlijst]][[Categorie:Trauma]][[Categorie:Airway]]

Versie van 12 okt 2011 om 14:11

Auteur: Pim / Supervisor: Pim / Co-auteur: {{{coauthor}}} / Niveau: Beginner/Gevorderd / Paginastatus: Concept. Laatste bewerking: Pim. Zie ook Handleiding.

Eerste Hulp Wiki zoekt schrijvers! Schrijf jij ook mee?

Een trauma van het strottenhoofd of adamsappel, in de medische wereld ook wel larynxtrauma genoemd ontstaat wanneer er een klap tegen de voorzijde van de hals wordt gegeven. Dat kan bij een gevecht, tijdens spel, maar ook door een ongeval waarbij het slachtoffer met de nek hard op een rand klapt. Een trauma van het strottenhoofd kan zorgen voor acute bedreiging van de luchtweg (Airway) als gevolg van zwelling en bloeding. Daarnaast is ook het inhalatietrauma een vorm van een larynxtrauma.

Een dergelijk probleem kan acuut optreden als de kracht groot is geweest en er direct belemmering van de luchtpijp en strottenhoofd optreedt, bijvoorbeeld als de klap aanleiding geeft tot bloeding en vervorming van het strottenhoofd. Problemen kunnen echter ook vertraagd optreden als gevolg van zwelling, waarbij langzaam de diameter van de luchtpijp en het strottenhoofd afneemt, zoals bij het inhalatietrauma.

Tekenen van een larynxtrauma zijn onder andere: