Roodvonk: verschil tussen versies

Uit Eerste Hulp Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
[gecontroleerde versie][gecontroleerde versie]
Regel 6: Regel 6:
 
}}
 
}}
  
'''Roodvonk''' begint met keelpijn en meestal hoge koorts. Na 1 tot 2 dagen ontstaat een felrode uitslag over het hele lichaam. De tong is eerst wit en na drie dagen felrood en opgezet. Na twee weken vervelt de huid van de handen. '''Roodvonk''' wordt veroorzaakt door een bacterie.
+
'''Roodvonk''' (medische term: '''scarlatina''') begint met keelpijn en meestal hoge koorts. Soms is er ook braken.  Na 1 tot 2 dagen ontstaat een felrode uitslag over het hele lichaam, ook in het gelaat waarbij vaak het gebied rondom de neus en mond vrij blijft (het zogenaamde 'narcosekapje'). De tong is eerst wit en na drie dagen felrood en opgezet (de zogenaamde 'frambozentong'). Na twee weken vervelt de huid van de handen. '''Roodvonk''' wordt veroorzaakt door een bacterie. Soms treden ernstige complicaties op. De [[incubatietijd]] van roodvonk is 3-5 dagen.
 +
 
 +
Om ernstige complicaties te voorkomen worden kinderen met roodvonk meestal behandeld met een antibioticum. Omdat er veel [[kinderziekten]] zijn die een roodheid van de huid geven ([[exantheem]]) en er bij roodvonk soms behandeling nodig is wordt het aangeraden het kind door een huisarts te laten zien om de diagnose met zekerheid te stellen.
  
 
[[Categorie:Woordenlijst]][[Categorie:Kinderziekten]]
 
[[Categorie:Woordenlijst]][[Categorie:Kinderziekten]]

Versie van 24 okt 2011 om 17:46

Auteur: Jolanda / Supervisor: Pim / Co-auteur: {{{coauthor}}} / Niveau: Gevorderd / Paginastatus: Incompleet. Laatste bewerking: Pim. Zie ook Handleiding.

Eerste Hulp Wiki zoekt schrijvers! Schrijf jij ook mee?

Roodvonk (medische term: scarlatina) begint met keelpijn en meestal hoge koorts. Soms is er ook braken. Na 1 tot 2 dagen ontstaat een felrode uitslag over het hele lichaam, ook in het gelaat waarbij vaak het gebied rondom de neus en mond vrij blijft (het zogenaamde 'narcosekapje'). De tong is eerst wit en na drie dagen felrood en opgezet (de zogenaamde 'frambozentong'). Na twee weken vervelt de huid van de handen. Roodvonk wordt veroorzaakt door een bacterie. Soms treden ernstige complicaties op. De incubatietijd van roodvonk is 3-5 dagen.

Om ernstige complicaties te voorkomen worden kinderen met roodvonk meestal behandeld met een antibioticum. Omdat er veel kinderziekten zijn die een roodheid van de huid geven (exantheem) en er bij roodvonk soms behandeling nodig is wordt het aangeraden het kind door een huisarts te laten zien om de diagnose met zekerheid te stellen.