Bloedneus: verschil tussen versies

Uit Eerste Hulp Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
[gecontroleerde versie][gecontroleerde versie]
 
(5 tussenliggende versies door 2 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
{{Status|
+
{{Status|  
 
|mainauthor= [[Sija]]
 
|mainauthor= [[Sija]]
|coauthor= [[]]
+
|coauthor= [[]]
|supervisor= [[Pim]]
+
|controller=
|niveau= [[Handleiding#Niveau|Beginner]]
+
|supervisor= [[Pim]]  
|status= [[Handleiding#Status|Incompleet]]
+
|niveau= [[Handleiding#Niveau|Beginner]]  
 +
|status= [[Handleiding#Status|Concept]]
 
}}
 
}}
  
Een bloedneus is een letsel dat zeer vaak voorkomt. Soms ontstaat een bloedneus spontaan, maar meestal is deze het gevolg van een (klein) trauma zoals een klap tegen de neus.
 
  
Als er bloed uit de neus komt na een [[Hoogenergetisch Trauma]] of als het slachtoffer [[bewusteloos ]]is, moet er rekening gehouden worden met [[hersenletsel]].
+
{{LinkBox1|
Weetje: om te kijken or er liquor (hersenvloeistof) bij het bloed zit kan een beetje bloed op een gaasje worden opgevangen. Als er een halo om het bloed zichtbaar wordt, is dit liquor. Bij een dergelijk trauma heeft echter het stabiliseren van het slachtoffer en inschakelen van [[Hulpdiensten:112|professionele hulp]] de prioriteit!
+
|LinkCategorie= Algemeen
 +
|LinktitleOK= Bloedneus
 +
|LinkOK= http://www.ehbo.nl/tips/bloedneus/
 +
|LinktitleRK=
 +
|LinkRK=
 +
}}
 +
 
 +
 
 +
Een '''bloedneus''' is een letsel dat zeer vaak voorkomt. Soms ontstaat een bloedneus spontaan, maar meestal is deze het gevolg van een (klein) trauma zoals een klap tegen de neus.
 +
 
 +
Als er bloed uit de neus komt na een [[Hoogenergetisch Trauma]], een klap op het hoofd of als het slachtoffer [[bewusteloos]] is, moet er rekening gehouden worden met [[hersenletsel]].
 +
 
 +
Weetje: om te kijken or er [[liquor]] ([[hersenvloeistof]]) bij het bloed zit kan een beetje bloed op een gaasje worden opgevangen. Als er een halo of gele kring rondom de druppel bloed zichtbaar wordt, is dit liquor en dus een teken van [[hersenletsel]]. Bij een dergelijk trauma heeft echter het stabiliseren van het slachtoffer en inschakelen van [[Hulpdiensten:112|professionele hulp]] de prioriteit!
  
 
De rest van deze pagina gaat over een 'gewone' bloedneus.
 
De rest van deze pagina gaat over een 'gewone' bloedneus.
  
 
==Behandeling==
 
==Behandeling==
* Laat het slachtoffer de neus stevig snuiten
+
[[Bestand:schrijfhouding.jpg|200px|thumb|right|Slachtoffer in de schrijfhouding met dichtgeknepen neus (bloedneus).]]
* Laat het slachtoffer liefst zelf de neus dichtknijpen, laat bij kinderen bijvoorbeeld een ouder de neus dichtknijpen. Druk het zachte deel van de neus dicht, net onder de neusbrug tegen het neusbotje aan
+
* Laat het slachtoffer de neus eenmalig stevig snuiten, tenzij er sprake was van een bloedneus als gevolg van een klap op de neus. Snuiten wordt alleen toegepast bij een spontaan opgetreden bloedneus, niet na een ongeval omdat dit ernstige schade kan veroorzaken.
* Laat het slachtoffer met het hoofd naar voren geleund zitten zodat er geen bloed in de keel kan stromen. Het inslikken van bloed kan misselijkheid veroorzaken
+
* Laat het slachtoffer liefst zelf de neus dichtknijpen, laat bij kinderen bijvoorbeeld een ouder de neus dichtknijpen. Druk het zachte deel van de neus dicht, net onder de neusbrug tegen het neusbotje aan.
 +
* Laat het slachtoffer met het hoofd naar voren geleund zitten zodat er geen bloed in de keel kan stromen. Dit wordt ook wel de [[schrijfhouding]] genoemd. Het inslikken van bloed kan misselijkheid veroorzaken.
 
* Meestal stopt een bloeding binnen 10 minuten. Is dit niet het geval probeer dan nog 10 minuten af te drukken. Lukt het niet verwijs het slachtoffer dan door naar de [[Spoedeisende Hulp]]. Als het bloeden niet stopt vraag dan naar het gebruik van bloedverdunners, dit kan een oorzaak zijn dat het bloeden niet stopt.
 
* Meestal stopt een bloeding binnen 10 minuten. Is dit niet het geval probeer dan nog 10 minuten af te drukken. Lukt het niet verwijs het slachtoffer dan door naar de [[Spoedeisende Hulp]]. Als het bloeden niet stopt vraag dan naar het gebruik van bloedverdunners, dit kan een oorzaak zijn dat het bloeden niet stopt.
 +
 +
Het inbrengen van een neustampon is geen onderdeel van de eerste hulp. Wel kan men bij een spontane bloedneus eenmalig [[xylometazoline]] neusspray (Otrivin) in de neus spuiten. Dit zorgt voor het samentrekken ([[vasoconstrictie]]) van de bloedvaatjes in de slijmvliezen van de neus waardoor soms de bloeding tot staan komt.
  
 
==Gebroken neus==
 
==Gebroken neus==
Als de bloedneus veroorzaakt is door een trauma of een klap tegen de neus kan de neus gebroken zijn. Vaak heeft het slachtoffer een krakend geluid gehoord en soms staat de neus in een afwijkende stand. De neus kan blauw zijn en er kan zwelling optreden. Koel in dit geval de neus voorzichtig met een icepack en stuur het slachtoffer door naar de [[Spoedeisende Hulp]]
+
Als de bloedneus veroorzaakt is door een trauma of een klap tegen de neus kan de neus gebroken zijn. Vaak heeft het slachtoffer een krakend geluid gehoord en soms staat de neus in een afwijkende stand. De neus kan blauw zijn en er kan (forse) zwelling optreden. Koel in dit geval de neus voorzichtig met een icepack met een handdoek ertussen en stuur het slachtoffer door naar de [[Spoedeisende Hulp]]. Neemt na een klap op de neus na enige tijd de pijn toe? Laat het slachtoffer dan ook naar de [[huisarts]] gaan. Soms is er dan sprake van een [[bloeduitstorting]] in het neustussenschot (het zogenaamde septum hematoom).
 
 
 
   
 
   
 
[[Categorie:Woordenlijst]][[Categorie:Kleine letsels]]
 
[[Categorie:Woordenlijst]][[Categorie:Kleine letsels]]

Huidige versie van 6 dec 2012 om 15:39

Auteur: Sija / Supervisor: Pim / Co-auteur: [[]] / Niveau: Beginner / Paginastatus: Concept. Laatste bewerking: Pim. Zie ook Handleiding.

Eerste Hulp Wiki zoekt schrijvers! Schrijf jij ook mee?


Snelle Eerste Hulp tips?
ehbo.nl
Bloedneus


Een bloedneus is een letsel dat zeer vaak voorkomt. Soms ontstaat een bloedneus spontaan, maar meestal is deze het gevolg van een (klein) trauma zoals een klap tegen de neus.

Als er bloed uit de neus komt na een Hoogenergetisch Trauma, een klap op het hoofd of als het slachtoffer bewusteloos is, moet er rekening gehouden worden met hersenletsel.

Weetje: om te kijken or er liquor (hersenvloeistof) bij het bloed zit kan een beetje bloed op een gaasje worden opgevangen. Als er een halo of gele kring rondom de druppel bloed zichtbaar wordt, is dit liquor en dus een teken van hersenletsel. Bij een dergelijk trauma heeft echter het stabiliseren van het slachtoffer en inschakelen van professionele hulp de prioriteit!

De rest van deze pagina gaat over een 'gewone' bloedneus.

Behandeling

Slachtoffer in de schrijfhouding met dichtgeknepen neus (bloedneus).
  • Laat het slachtoffer de neus eenmalig stevig snuiten, tenzij er sprake was van een bloedneus als gevolg van een klap op de neus. Snuiten wordt alleen toegepast bij een spontaan opgetreden bloedneus, niet na een ongeval omdat dit ernstige schade kan veroorzaken.
  • Laat het slachtoffer liefst zelf de neus dichtknijpen, laat bij kinderen bijvoorbeeld een ouder de neus dichtknijpen. Druk het zachte deel van de neus dicht, net onder de neusbrug tegen het neusbotje aan.
  • Laat het slachtoffer met het hoofd naar voren geleund zitten zodat er geen bloed in de keel kan stromen. Dit wordt ook wel de schrijfhouding genoemd. Het inslikken van bloed kan misselijkheid veroorzaken.
  • Meestal stopt een bloeding binnen 10 minuten. Is dit niet het geval probeer dan nog 10 minuten af te drukken. Lukt het niet verwijs het slachtoffer dan door naar de Spoedeisende Hulp. Als het bloeden niet stopt vraag dan naar het gebruik van bloedverdunners, dit kan een oorzaak zijn dat het bloeden niet stopt.

Het inbrengen van een neustampon is geen onderdeel van de eerste hulp. Wel kan men bij een spontane bloedneus eenmalig xylometazoline neusspray (Otrivin) in de neus spuiten. Dit zorgt voor het samentrekken (vasoconstrictie) van de bloedvaatjes in de slijmvliezen van de neus waardoor soms de bloeding tot staan komt.

Gebroken neus

Als de bloedneus veroorzaakt is door een trauma of een klap tegen de neus kan de neus gebroken zijn. Vaak heeft het slachtoffer een krakend geluid gehoord en soms staat de neus in een afwijkende stand. De neus kan blauw zijn en er kan (forse) zwelling optreden. Koel in dit geval de neus voorzichtig met een icepack met een handdoek ertussen en stuur het slachtoffer door naar de Spoedeisende Hulp. Neemt na een klap op de neus na enige tijd de pijn toe? Laat het slachtoffer dan ook naar de huisarts gaan. Soms is er dan sprake van een bloeduitstorting in het neustussenschot (het zogenaamde septum hematoom).