Cookies help us deliver our services. By using our services, you agree to our use of cookies.

Wijzigingen

Ga naar: navigatie, zoeken

Hersenvliesontsteking

418 bytes toegevoegd, 6 dec 2012 18:12
geen bewerkingssamenvatting
====Symptomen====
Algemene symptomen van een hersenvliesontsteking zijn soms aspecifiek en worden laat herkent. Er kan sufheid en hoofdpijn zijn. Soms is er pijn in de nek, die overgaat in de zogenaamde 'nekkramp' of nekstijfheid, waarbij het slachtoffer de kin niet meer op de borst kan leggen. Soms is er sprake van overgevoeligheid voor licht (fotofobie). Het slachtoffer kan suf en afwezig zijn, soms is er onrust.Er kunnen kleine huidbloedingen optreden (petechien), als een teken van een [[bloedvergiftiging ]] ([[sepis]]) door verspreiding van de bacterie in het bloed. Het Hierbij kunnen er tekenen van [[shock]] zijn, waarbij het slachtoffer zowel een warme en vaak droge huid, als een koude klamme huid kan afwezig zijn, soms is er onrusthebben.
* Bij baby's zijn de symptomen van een hersenvliesontsteking vaak subtiel en aspecifiek, ze drinken slecht, huilen en kreunen veel, huilen hard bij het verluieren, zijn bleek. Soms is er koorts. In latere stadia kunnen kleine onderhuidse bloedinkjes ([[petechiën]]) in de huid gezien worden. Deze huidbloedingen zijn kleine rode of paarse vlekjes die niet wegdrukbaar zijn.
* Bij kinderen hebben vaker symptomen van een bloedvergiftiging (sepsis of meningococcensepsis). Er is hoge koorts, koude rillingen en soms worden [[koortsstuipen]] gezien. Ze zien bleek en ziek. Er kan pijn in de nek en het hoofd zijn en soms worden kleine huidbloedingen onderhuidse bloedingen gezien. * Bij volwassenen is er hoge koorts, fors ziek Deze huidbloedingen ([[petechiën]]) zijn kleine rode of paarse vlekjes die niet wegdrukbaar zijn, hoofdpijn en pijn in de nek, nekstijfheid, sufheid, overgevoeligheid voor licht. De huidbloedingen worden vaak pas laat gezien.
* Bij volwassenen is er hoge koorts, fors ziek zijn, hoofdpijn en pijn in de nek, nekstijfheid, sufheid, overgevoeligheid voor licht. De huidbloedingen ([[petechiën]]) worden vaak pas laat gezien.
====Eerste Hulp====
De Eerste Hulp bij meningitis bestaat uit:
* Het waarschuwen van [[112]].* Stoornissen in de vitale functies behandelen.* Bij bewusteloosheid de [[stabiele zijligging]] uitvoeren, zorg voor een vrije [[luchtweg]].* Blijft de vitale functies controleren.
[[Categorie:Woordenlijst]][[Categorie:Eerste Hulp aan Kinderen]][[Categorie:Kinderziekten]]

Navigatiemenu