Zesde ziekte: verschil tussen versies

Uit Eerste Hulp Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
[gecontroleerde versie][gecontroleerde versie]
(Extra informatie toegevoegd. Ook een link naar het RIVM.)
(Labels: Bewerking via mobiel, Bewerking via mobiele website)
 
(2 tussenliggende versies door een andere gebruiker niet weergegeven)
Regel 6: Regel 6:
 
}}
 
}}
  
De '''zesde ziekte''' of '''driedaagse koorts''' (medische termen '''roseola infantum''' en '''exanthema subitum''') is een virus[[infectie]] die veel voorkomt bij kinderen >2 jaar en veroorzaakt hoge koorts. Soms zetten de klieren in de hals en achter de oren op. Na 3 tot 5 dagen daalt de temperatuur. Dan ontstaan er vrij plotseling kleine lichtrode vlekjes in het gezicht en later ook op de romp en billen. De uitslag is soms heel licht van kleur en moeilijk te zien. De uitslag jeukt niet en trekt binnen 1 tot 2 dagen weg.
+
De '''zesde ziekte''' of '''driedaagse koorts''' veroorzaakt door het herpes virus type 6 of 7, (medische termen '''roseola infantum''' en '''exanthema subitum''') is een virus[[infectie]] die veel voorkomt bij kinderen tussen 3 maanden en 3 jaar en veroorzaakt hoge koorts (39 - 40,5 °C). Soms zetten de klieren in de hals en achter de oren op. Na 3 tot 5 dagen daalt de temperatuur vrij plotseling. Dan ontstaan er vrij plotseling kleine lichtrode vlekjes in het gezicht en later ook op de romp en billen. De uitslag is soms heel licht van kleur en moeilijk te zien. De uitslag jeukt niet en trekt binnen 1 tot 2 dagen weg. De vlekjes en bultjes kunnen zich uitbreiden naar de armen en nek. Tevens kan de infectie gepaard gaan met een milde luchtweginfectie, een middenoorontsteking en/of opgezette lymfeklieren in de hals. De incubatietijd is 5 tot 14 dagen. Vrijwel alle kinderen maken de zesde ziekte door voor hun 2e levensjaar. [http://www.ntvg.nl/publicatie/Kinderziekten-met-vlekjes] [http://www.rivm.nl/Onderwerpen/Z/Zesde_ziekte]
  
 +
====Behandeling====
 
Een behandeling is in principe niet nodig, al zal de huisarts soms iets voor de koorts geven. Omdat er veel [[kinderziekten]] zijn die rode vlekjes of een roodheid van de huid geven ([[exantheem]]) wordt het aangeraden het kind door een huisarts te laten zien om de diagnose met zekerheid te stellen.
 
Een behandeling is in principe niet nodig, al zal de huisarts soms iets voor de koorts geven. Omdat er veel [[kinderziekten]] zijn die rode vlekjes of een roodheid van de huid geven ([[exantheem]]) wordt het aangeraden het kind door een huisarts te laten zien om de diagnose met zekerheid te stellen.
  
 
[[Categorie:Woordenlijst]][[Categorie:Kinderziekten]]
 
[[Categorie:Woordenlijst]][[Categorie:Kinderziekten]]

Huidige versie van 2 nov 2017 om 12:25

Auteur: Jolanda / Supervisor: Pim / Co-auteur: {{{coauthor}}} / Niveau: Gevorderd / Paginastatus: Incompleet. Laatste bewerking: Wouter5h. Zie ook Handleiding.

Eerste Hulp Wiki zoekt schrijvers! Schrijf jij ook mee?

De zesde ziekte of driedaagse koorts veroorzaakt door het herpes virus type 6 of 7, (medische termen roseola infantum en exanthema subitum) is een virusinfectie die veel voorkomt bij kinderen tussen 3 maanden en 3 jaar en veroorzaakt hoge koorts (39 - 40,5 °C). Soms zetten de klieren in de hals en achter de oren op. Na 3 tot 5 dagen daalt de temperatuur vrij plotseling. Dan ontstaan er vrij plotseling kleine lichtrode vlekjes in het gezicht en later ook op de romp en billen. De uitslag is soms heel licht van kleur en moeilijk te zien. De uitslag jeukt niet en trekt binnen 1 tot 2 dagen weg. De vlekjes en bultjes kunnen zich uitbreiden naar de armen en nek. Tevens kan de infectie gepaard gaan met een milde luchtweginfectie, een middenoorontsteking en/of opgezette lymfeklieren in de hals. De incubatietijd is 5 tot 14 dagen. Vrijwel alle kinderen maken de zesde ziekte door voor hun 2e levensjaar. [1] [2]

Behandeling

Een behandeling is in principe niet nodig, al zal de huisarts soms iets voor de koorts geven. Omdat er veel kinderziekten zijn die rode vlekjes of een roodheid van de huid geven (exantheem) wordt het aangeraden het kind door een huisarts te laten zien om de diagnose met zekerheid te stellen.