Ademhalings- en circulatiestilstand: verschil tussen versies

Uit Eerste Hulp Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
[gecontroleerde versie][gecontroleerde versie]
 
(8 tussenliggende versies door 2 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
De definitie van het begrip circulatiestilstand wordt omschreven als: een acuut optredende stilstand van de circulatie, waarbij het hart geen effectieve output meer heeft, en de klinische dood op zeer korte termijn intreedt. Per jaar overlijden in Nederland ca. 130.000 personen. Van de totale groep overleden personen sterven ongeveer 15.000 personen aan de gevolgen van een circulatiestilstand. Dit geeft een indruk over het potentiële aantal te redden personen. De oorzaak van een circulatiestilstand kan divers zijn. Meestal is een hartinfarct de oorzaak. Als gevolg hiervan kan ventrikelfibrilleren optreden. Dit is het snel en onsamenhangend  samentrekken van de hartspiercellen, waarbij er geen effectieve cardiac output is. Zonder behandeling door deskundigen is dit dodelijk. Om de tijd tot aan de behandeling te overbruggen is de reanimatie bedacht.
+
{{Status|
==Processen in het lichaam bij een circulatiestilstand==
+
|mainauthor= [[Pim]]
Zodra er een circulatiestilstand op treedt, vindt er geen zuurstoftransport meer plaats naar de verschillende organen. Hierdoor kan onherstelbare schade ontstaan. Het meest kwetsbaar hiervoor zijn de hersenen. Al na ongeveer 4 minuten circulatiestilstand kan onherstelbare schade in de hersenen optreden. Ook de hartspier zelf en de nieren zijn erg gevoelig voor een verminderd zuurstofaanbod. Een circulatiestilstand wordt veroorzaakt door een hartritmestoornis, zuurstoftekort in de hartspier (myocard) of directe schade aan het hart als gevolg van stomp trauma of penetrerend letsel. Vaak is er een combinatie van zuurstoftekort in de hartspier, met een ritmestoornis als gevolg. De oorzaak van een circulatiestilstand kan primair in het hart gelegen zijn, zoals bij een myocardinfarct of een hartritmestoornis, waarbij de pompfunctie van het hart wegvalt. Daarnaast kunnen ook factoren elders in het lichaam zorgen voor een circulatiestilstand, zoals shock waarbij er onvoldoende circulerend bloedvolume is of waarbij de circulatie als gevolg van een obstructie belemmerd is. Wanneer er een ademstilstand optreedt als gevolg van een luchtwegbelemmering, door schade aan het ruggenmerg of als gevolg van schade aan de hersenen zal dit leiden tot zuurstoftekort in het lichaam met als gevolg dat het myocard onvoldoende bloed en zuurstof aangevoerd krijgt en er schade optreedt. Een steekwond in het hart of een ernstig letsel van de thorax kunnen ook directe schade aan de hartspier geven waardoor deze niet langer normaal functioneert.
+
|coauthor= [[]]
Doel van reanimatie
+
|controller=  
 +
|supervisor= [[Pim]]
 +
|niveau= [[Handleiding#Niveau|Beginner/Gevorderd]]
 +
|status= [[Handleiding#Status|Incompleet]]
 +
}}
  
Bij een reanimatie wordt de pompwerking van het hart nagebootst. Dit gebeurt door het sternum (borstbeen) richting de wervelkolom te drukken. Hierdoor worden de longen samengedrukt waardoor er bloed via het hart in de circulatie terechtkomt. Zodra de druk van het borstbeen wordt afgehaald, zuigen de longvaten zich weer vol met bloed uit de beide venae cavae. De kleppen in het hart zorgen voor een bloedstroom in de juiste richting. Deze cyclus herhaalt zich als het borstbeen weer wordt ingedrukt. Als deze compressies goed worden uitgevoerd, kan maximaal 30% van de normale circulatie worden geëffectueerd. Dit lijkt weinig, maar hiermee kan wel aan het doel van de reanimatie worden voldaan, namelijk de tijd overbruggen totdat professionele hulp arriveert.
+
 
 +
De '''ademhalingsstilstand''' en '''circulatiestilstand''' zijn beide levensbedreigende aandoeningen die direct invloed hebben op het functioneren van de mens en een directe bedreiging vormen voor het in stand houden van de [[vitale functies]]. Indien niet snel wordt ingegrepen treedt onherstelbare schade op aan de weefsels en organen en zal het slachtoffer komen te overlijden.
 +
 
 +
Rondom de begrippen '''ademhalingsstilstand''' en '''circulatiestilstand''' zijn diverse termen in omloop.
 +
 
 +
Bij een '''ademhalingsstilstand''' is er geen ademhaling meer aanwezig, het slachtoffer ademt niet. Rondom reanimatie wordt vaak ook gesproken over een '''niet-normale ademhaling''', wat kan betekenen dat er sprake is van een ademhalingsstilstand, maar ook dat er een [[agonale ademhaling]] of gasping kan zijn.
 +
 
 +
Een '''circulatiestilstand''' is de verzamelnaam voor het tot stilstand komen van de [[bloedsomloop]]. Dit is echter niet per definitie hetzelfde als een '''hartstilstand''', waarbij het hart niet langer pompt. Er zijn diverse andere factoren mogelijk die de circulatie stil leggen, terwijl het hart nog steeds werkt.
 +
 
 +
Zie ook de pagina's over [[reanimatie]] en [[vitale functies]].
 +
 
 +
==De ademhalingsstilstand==
 +
De '''ademhalingsstilstand''' is een levensbedreigende situatie waarbij de [[ademhaling]] stopt. Er zijn veel oorzaken van een ademhalingsstilstand, die spontaan of na een ongeval kunnen optreden.
 +
 
 +
(aanvulling volgt)
 +
 
 +
==De circulatiestilstand==
 +
Een '''circulatiestilstand''' is een acuut optredende stilstand van de [[bloedsomloop]], waarbij meestal het hart geen bloed meer rondpompt. Indien niet snel wordt ingegrepen zal op zeer korte termijn de [[klinische dood]] intreden. Jaarlijks overlijden in Nederland ongeveer 130.000 mensen, waarvan ongeveer 15.000 aan de gevolgen van een circulatiestilstand. Uiteraard komt bij iedereen die overlijdt de circulatie tot stilstand omdat het hart om wat voor reden dan ook niet langer klopt. Wanneer we spreken over een circulatiestilstand hebben we het echter over de situatie waarin de bloedsomloop stil komt te liggen als gevolg van een acuut optredende stoornis in de circulatie die uiteindelijk een hartstilstand tot gevolg heeft.
 +
 
 +
Er zijn vele oorzaken van een acute circulatiestilstand, waarvan een deel direct in het [[hart]] gelegen is, maar ook vele oorzaken buiten het hart zijn aan te wijzen.
 +
 
 +
De meest voorkomende oorzaak van een circulatiestilstand is een [[hartritmestoornis]], zoals [[kamerfibrilleren]] dat soms optreedt na een [[hartinfarct]]. Het hart trekt dan snel en onsamenhangend samen waardoor er geen bloed meer uit het hart gepompt wordt. Daarnaast kan een circulatiestilstand optreden als gevolg van [[zuurstoftekort]] in het lichaam, zoals bij de verschillende typen [[shock]].
 +
 
 +
===Processen in het lichaam bij een circulatiestilstand===
 +
Zodra er een circulatiestilstand op treedt, vindt er geen [[ademhalingsstelsel|zuurstoftransport]] meer plaats naar de verschillende organen. Hierdoor kan onherstelbare schade ontstaan. Het meest kwetsbaar hiervoor zijn de [[hersenen]]. Al na ongeveer 4 minuten circulatiestilstand kan onherstelbare schade in de [[hersenen]] optreden. Ook de [[Circulatiestelsel|hartspier]] zelf en de [[nieren]] zijn erg gevoelig voor een verminderd zuurstofaanbod. Een circulatiestilstand wordt veroorzaakt door een [[hartritmestoornis]], zuurstoftekort in de hartspier (myocard) of directe schade aan het [[hart]] als gevolg van stomp trauma of penetrerend letsel.
 +
 
 +
Vaak is er een combinatie van zuurstoftekort in de hartspier, met een ritmestoornis als gevolg. De oorzaak van een circulatiestilstand kan primair in het hart gelegen zijn, zoals bij een myocardinfarct of een hartritmestoornis, waarbij de pompfunctie van het hart wegvalt. Daarnaast kunnen ook factoren elders in het lichaam zorgen voor een circulatiestilstand, zoals [[shock]] waarbij er onvoldoende circulerend bloedvolume is of waarbij de circulatie als gevolg van een obstructie belemmerd is. Wanneer er een ademstilstand optreedt als gevolg van een [[luchtwegbelemmering]], door schade aan het ruggenmerg of als gevolg van schade aan de hersenen zal dit leiden tot zuurstoftekort in het lichaam met als gevolg dat de hartspier onvoldoende bloed en zuurstof aangevoerd krijgt en er schade optreedt.  
 +
 
 +
Een steekwond in het hart of een ernstig letsel van de borstkas kunnen ook directe schade aan de hartspier geven waardoor deze niet langer normaal functioneert.
 +
 
 +
[[Categorie:Woordenlijst]][[Categorie:Basic Life Support]][[Categorie:Circulation]][[Categorie:Incompleet]]

Huidige versie van 21 jan 2012 om 11:24

Auteur: Pim / Supervisor: Pim / Co-auteur: [[]] / Niveau: Beginner/Gevorderd / Paginastatus: Incompleet. Laatste bewerking: Pim. Zie ook Handleiding.

Eerste Hulp Wiki zoekt schrijvers! Schrijf jij ook mee?


De ademhalingsstilstand en circulatiestilstand zijn beide levensbedreigende aandoeningen die direct invloed hebben op het functioneren van de mens en een directe bedreiging vormen voor het in stand houden van de vitale functies. Indien niet snel wordt ingegrepen treedt onherstelbare schade op aan de weefsels en organen en zal het slachtoffer komen te overlijden.

Rondom de begrippen ademhalingsstilstand en circulatiestilstand zijn diverse termen in omloop.

Bij een ademhalingsstilstand is er geen ademhaling meer aanwezig, het slachtoffer ademt niet. Rondom reanimatie wordt vaak ook gesproken over een niet-normale ademhaling, wat kan betekenen dat er sprake is van een ademhalingsstilstand, maar ook dat er een agonale ademhaling of gasping kan zijn.

Een circulatiestilstand is de verzamelnaam voor het tot stilstand komen van de bloedsomloop. Dit is echter niet per definitie hetzelfde als een hartstilstand, waarbij het hart niet langer pompt. Er zijn diverse andere factoren mogelijk die de circulatie stil leggen, terwijl het hart nog steeds werkt.

Zie ook de pagina's over reanimatie en vitale functies.

De ademhalingsstilstand

De ademhalingsstilstand is een levensbedreigende situatie waarbij de ademhaling stopt. Er zijn veel oorzaken van een ademhalingsstilstand, die spontaan of na een ongeval kunnen optreden.

(aanvulling volgt)

De circulatiestilstand

Een circulatiestilstand is een acuut optredende stilstand van de bloedsomloop, waarbij meestal het hart geen bloed meer rondpompt. Indien niet snel wordt ingegrepen zal op zeer korte termijn de klinische dood intreden. Jaarlijks overlijden in Nederland ongeveer 130.000 mensen, waarvan ongeveer 15.000 aan de gevolgen van een circulatiestilstand. Uiteraard komt bij iedereen die overlijdt de circulatie tot stilstand omdat het hart om wat voor reden dan ook niet langer klopt. Wanneer we spreken over een circulatiestilstand hebben we het echter over de situatie waarin de bloedsomloop stil komt te liggen als gevolg van een acuut optredende stoornis in de circulatie die uiteindelijk een hartstilstand tot gevolg heeft.

Er zijn vele oorzaken van een acute circulatiestilstand, waarvan een deel direct in het hart gelegen is, maar ook vele oorzaken buiten het hart zijn aan te wijzen.

De meest voorkomende oorzaak van een circulatiestilstand is een hartritmestoornis, zoals kamerfibrilleren dat soms optreedt na een hartinfarct. Het hart trekt dan snel en onsamenhangend samen waardoor er geen bloed meer uit het hart gepompt wordt. Daarnaast kan een circulatiestilstand optreden als gevolg van zuurstoftekort in het lichaam, zoals bij de verschillende typen shock.

Processen in het lichaam bij een circulatiestilstand

Zodra er een circulatiestilstand op treedt, vindt er geen zuurstoftransport meer plaats naar de verschillende organen. Hierdoor kan onherstelbare schade ontstaan. Het meest kwetsbaar hiervoor zijn de hersenen. Al na ongeveer 4 minuten circulatiestilstand kan onherstelbare schade in de hersenen optreden. Ook de hartspier zelf en de nieren zijn erg gevoelig voor een verminderd zuurstofaanbod. Een circulatiestilstand wordt veroorzaakt door een hartritmestoornis, zuurstoftekort in de hartspier (myocard) of directe schade aan het hart als gevolg van stomp trauma of penetrerend letsel.

Vaak is er een combinatie van zuurstoftekort in de hartspier, met een ritmestoornis als gevolg. De oorzaak van een circulatiestilstand kan primair in het hart gelegen zijn, zoals bij een myocardinfarct of een hartritmestoornis, waarbij de pompfunctie van het hart wegvalt. Daarnaast kunnen ook factoren elders in het lichaam zorgen voor een circulatiestilstand, zoals shock waarbij er onvoldoende circulerend bloedvolume is of waarbij de circulatie als gevolg van een obstructie belemmerd is. Wanneer er een ademstilstand optreedt als gevolg van een luchtwegbelemmering, door schade aan het ruggenmerg of als gevolg van schade aan de hersenen zal dit leiden tot zuurstoftekort in het lichaam met als gevolg dat de hartspier onvoldoende bloed en zuurstof aangevoerd krijgt en er schade optreedt.

Een steekwond in het hart of een ernstig letsel van de borstkas kunnen ook directe schade aan de hartspier geven waardoor deze niet langer normaal functioneert.