Waterongevallen: verschil tussen versies

Uit Eerste Hulp Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
[gecontroleerde versie][gecontroleerde versie]
 
(18 tussenliggende versies door 3 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
 
{{Status|  
 
{{Status|  
|mainauthor= [[Pim]]  
+
|mainauthor= [[Pim]]
 +
|coauthor= [[Jop]]
 +
|controller=
 
|supervisor= [[Pim]]  
 
|supervisor= [[Pim]]  
 
|niveau= [[Handleiding#Niveau|Gevorderd]]  
 
|niveau= [[Handleiding#Niveau|Gevorderd]]  
|status= [[Handleiding#Status|In aanbouw]]
+
|status= [[Handleiding#Status|Concept]]
 
}}
 
}}
 +
  
 
Nederland is een echt waterland. We hebben vele rivieren, sloten, meren en plassen en een groot deel van onze landsgrenzen zijn aan zee gelegen. '''Waterongevallen''' of ''''te water raken'''' komen met regelmaat voor in ons land. Om die reden leren de meeste Nederlandse kinderen al op jonge leeftijd om te zwemmen en wat te doen als je onverhoopt te water raakt. Ondanks vele maatregelen is verdrinking is [[verdrinking]] doodsoorzaak nummer drie onder kinderen van 1 tot 4 jaar.
 
Nederland is een echt waterland. We hebben vele rivieren, sloten, meren en plassen en een groot deel van onze landsgrenzen zijn aan zee gelegen. '''Waterongevallen''' of ''''te water raken'''' komen met regelmaat voor in ons land. Om die reden leren de meeste Nederlandse kinderen al op jonge leeftijd om te zwemmen en wat te doen als je onverhoopt te water raakt. Ondanks vele maatregelen is verdrinking is [[verdrinking]] doodsoorzaak nummer drie onder kinderen van 1 tot 4 jaar.
Regel 14: Regel 17:
 
==Drenkelingen==
 
==Drenkelingen==
 
Een drenkeling is iemand die per ongeluk te water is geraakt en niet langer in staat is om zichzelf boven water te houden. Dat kan komen doordat hij niet kan zwemmen, maar ook door uitputting of door andere letsels die het zwemmen onmogelijk maken. Een drenkeling staat op het punt te verdrinken of is reeds verdronken.
 
Een drenkeling is iemand die per ongeluk te water is geraakt en niet langer in staat is om zichzelf boven water te houden. Dat kan komen doordat hij niet kan zwemmen, maar ook door uitputting of door andere letsels die het zwemmen onmogelijk maken. Een drenkeling staat op het punt te verdrinken of is reeds verdronken.
 +
 +
Lees meer: [[Reanimatie van drenkelingen]]
  
 
==Verdrinking==
 
==Verdrinking==
{{Wikipedia}}
+
[[Verdrinking]] is het ontstaan van stoornissen in de vitale functies als gevolg van onderdompeling in een vloeistof.
====Oorzaken==== 
+
 
* Niet kunnen zwemmen (kleine kinderen)
+
Lees meer op de pagina over: [[Verdrinking]].
* [[Dronkenschap]] of [[drugsgebruik]]
+
 
* (Over)vermoeidheid tijdens zwemmen
+
==Onderkoeling==
* Kramp in de [[spieren]]
+
[[Onderkoeling]] of [[hypothermie]] wordt gedefinieerd als een lichaamstemperatuur beneden 36<sup>o</sup>C. Normaal is dit ca. 37<sup>o</sup>C. Op het moment dat de temperatuur onder deze waarde daalt start het lichaam een aantal processen: de schildklierfunctie wordt versterkt, lichaamsspieren beginnen te bewegen (rillen) met als doel extra warmte te produceren en lichaamsharen gaan rechtop staan om een luchtlaag te vormen die isoleert. Doordat in het lichaam diverse zaken gebeuren kan men op basis van symptomen van deze compensatie-mechanismen een inschatting maken van de lichaamstemperatuur.
* [[Onderkoeling]]  
 
* [[Trauma]], duiken in ondiep water, klap tegen het hoofd
 
* Onwelwording ([[Kwallensteken]])
 
* Caissonziekte bij duiken door te snel stijgen
 
* Weggevoerd of onder water gesleept worden door stromingen
 
* Stoornissen in de [[vitale functies]]
 
* Ongevallen (door het ijs zakken; auto raakt te water; duikongeval) en rampen (schipbreuk, overstroming)
 
* [[Zelfmoord]] 
 
  
====Wat gebeurt er bij verdrinking?====
+
De invloeden van de genoemde processen (warmteverlies en warmteproductie) zijn dusdanig dat een slachtoffer in welke situatie dan ook gevaar hiervan ondervindt. Bedenk dat een slachtoffer in trauma setting weinig warmte kan putten uit de lichaamseigen bronnen, omdat deze tekortschieten als een slachtoffer stil zit en blootgesteld wordt aan wind- en waterstroom. Complicerende factoren hierin zijn bijvoorbeeld brandwonden, waarbij de natuurlijke isolatie laag (huid en onderhuids vet) is beschadigd en men veel vocht (en daarmee warmte) verliest. Dit afwegend, betekent warmteverlies bij veel slachtoffers een cruciaal probleem: Het warmteverlies is groter dan de –productie, compensatiemechanismen schieten tekort en interventie door hulpverleners is vereist.
Een verdrinkingsproces duurt 3 à 5 minuten, waarvan maximaal anderhalve minuut bij bewustzijn. Na eventueel een tijd spartelen volgt de onderdompeling, waarbij de adem wordt ingehouden (duikreflex). Uiteindelijk hapt een mens automatisch naar adem als reflex, hierdoor lopen vaak de [[longen]] vol water (natte verdrinking). Het water in de longen wordt opgenomen in de  bloedbaan, en het watervolume in het [[bloed]] neemt toe. De [[bloedcellen]] kunnen hier niet tegen en vallen uiteen waarbij het giftige kalium vrijkomt. Omdat het [[hart]] dat extra water op den duur niet meer kan rondpompen en door de kalium ontregeld raakt treedt er uiteindelijk een [[hartstilstand]] op. In ieder geval zullen de [[hersenen]] na verloop van tijd geen zuurstof meer aangeleverd krijgen, waardoor de (hersen)dood intreedt. Bij een droge verdrinking sluit het [[strotteklepje]] de longen af, waardoor hooguit wat water in de [[maag]] terecht komt. De dood treedt ook hier uiteindelijk in door [[zuurstofgebrek]].
 
  
== Factoren die van invloed kunnen zijn ==
+
Op een zeker moment beginnen diverse compensatiemechanismen te falen. Dat dit gebeurt naarmate de temperatuur daalt, blijkt ook uit het feit dat de mortaliteit beneden de tweeëndertig graden constant blijft: een grenswaarde, mogelijk als gevolg van uitputting van beschikbare compensatiemechanismen <ref>RS Martin, PD Kilgo, PR Miller, JJ Hoth, JW Meredith, MC Chang.  Injury-associated hypothermia: an analysis of the 2004 Notinal Trauma  Data Bank. Shock 2005 Apr 27;24(2):114-8. </ref>. Dit blijkt mede uit de grafiek in figuur 2. Binnen bepaalde waarden is het lichaam uitstekend in staat de temperatuur constant te houden. Bij een temperatuurdaling onder 13 <sup>o</sup>C [55 <sup>o</sup>F] keldert de lichaamstemperatuur snel. Het plateau stabiliseert waar het lichaam gewend is <ref>MC Guyton, JE Hall. Medical Physiology. 11 ed. London: Elsevier; 2011.</ref>. Bij langdurige blootstelling aan een lage lichaamstemperatuur zal het lichaam hieraan wennen. Dit betekent dat snelle opwarming met hoge ‘atmosferische temperaturen’ [warme lucht, warm water etc.] resulteert in falen van compensatiemechanismen en daardoor een relatieve hyperthermie met alle gevolgen van dien.  
=== Droge/natte verdrinking ===
 
Zie hierboven.
 
  
=== Zoet/zout water ===
+
'''Behandeling'''
*Bij zout water wordt er bloed naar de longen getrokken. Tot twee uur na de verdrinking is er nog kans om de essentiële levensfuncties weer op gang te krijgen
+
Op basis van de symptomatologie, fysiologische principes en de behandeling is hypothermie te classificeren. Ook hier valt te zien dat ‘matige hypothermie’ regelmatig voorkomt bij traumapatienten en bij temperatuurdaling beneden 32<sup>o</sup>C levensbedreigende complicaties beginnen te domineren.
*Bij zoet water komt het water sneller in de bloedbaan terecht.
+
 
=== Temperatuur ===
+
De gevaren ontstaan secundair: het zijn de gevolgen van hypothermie. In veel orgaansystemen ontstaan verstoringen die, wanneer ze in de vitale functies ontstaan, levensbedreigende situaties kunnen opleveren. Per orgaansysteem zal hierna kort worden toegelicht welke problemen kunnen ontstaan en zo mogelijk waar deze vandaan komen. Nadrukkelijk moet worden gemeld dat net als bij andere aandoeningen, symptomen geen wet van meden en persen kennen: het hóéft niet perse voor te komen.
Hoe kouder het betreffende water is, hoe langer een drenkeling na het onder water geraken nog een kans heeft om te overleven, al hangt dit wel af van een tijdige redding. De lichaamsfuncties zijn dan op den duur zo traag geworden waardoor er minder energie wordt verbruikt en dus ook minder zuurstof (verbrandingsprocessen, metabolisme etc.). Daar staat tegenover dat iemand in koud water sneller onderkoeld kan raken en sneller het bewustzijn verliest.  Als bij de drenkeling verdrinking optreedt nádat het lichaam onderkoeld is geraakt, dan is er meer tijd beschikbaar om drenkeling te redden. Enkele artsen hanteren de regel dat iemand pas overleden kan worden verklaard als de lichaamstemperatuur weer normaal is (37°C). Het is echter wel mogelijk dat na reanimatie blijkt dat de drenkeling weer zelf kan ademen en vitale funties nog voldoende functioneren, ondanks dat de lichaamstemperatuur onder de 37°C ligt.
 
  
=== Zuurstofgehalte ===
+
'''Neurologische complicaties'''
Als er nog geen zuurstoftekort was opgebouwd voordat het lichaam begon af te koelen, dan verhoogt dat eveneens de kans op overleving. Maar al in het eerste uur onder water treedt er zo’n gebrek op. Dat heeft toenemende hersenbeschadiging tot gevolg. Overleving na meer dan drie uur onder water is nog nooit beschreven. 
+
Aanvankelijk begint het met verwardheid. Beneden de 34<sup>o</sup>C wordt de neurologie complexer. Hersenstamfuncties (reflexen) nemen af en de patient raakt gedesoriënteerd en meer verward. Agitatie speelt een grote rol. Beneden de 32<sup>o</sup>C raakt de patient in kritieke toestand en loopt men het risico op bewusteloosheid en mogelijk coma.
  
 +
'''Cardiale complicaties'''
 +
Een belangrijk risico is de cardiale belasting die onderkoeling met zich meebrengt. De hartslag begint te dalen en het hartminuutvolume neemt af. Bovenden is een groot risico wat men in het Nederlands het ‘prikkelbaar hart’-syndroom noemt. Dit is een situatie waarbij de myocyten – de hartspiercellen – prikkelbaar raken voor het minste geringste. Bij transport van het slachtoffer kan vrijkomen van catecholamines ([[adrenaline]] e.d.) een potentieel fataal [[hartrimestoornis]] ontstaan (o.a. [[ventrikelfibrilleren]]). Dit kan al voorkomen bij het minste geringste: schudbeweging tijdens transport of hardop praten van de hulpverleners. Elke vorm van stress brengt een significant risico met zich mee.
  
==Onderkoeling==
+
'''Immunologische complicaties'''
 +
Minder acuut, maar toch noemenswaardig is een depressie van het immuunsysteem. Zo zijn hypotherme patiënten vatbaarder voor infecties en trauma.
 +
 
 +
'''The lethal triad of death'''
 +
Op traumatologisch gebied vind men het belangrijkste risico in de zogenaamde ‘Lethal Triad of Death’. Deze vicieuze cirkel bestaand uit acidose (verzuring), hypothermie (onderkoeling) en coagulopathie (stollingsstoornissen). Zonder tijdige interventie zullen deze drie kernproblemen leiden tot een versneld overlijden van de [[traumapatient]]. Hypothermie leidt tot een verminderde zuurstofbehoefte van een cel, maar ook voor een verminderde perfusie van weefsel. Hierdoor wordt een beroep gedaan op de zuurstofloze verbranding van de lichaamscel en ontstaat verzuring. Deze acidose is funest voor de bloedstolling. In een zuur milieu kunnen stollingsfactoren niet functioneren en zal een bloeding dus aanzienlijk minder snel stollen. Trauma en weefselschade leidt op diens beurt weer tot verzuring, omdat diverse zure stoffen vrijkomen. En zolang deze processen gaande zijn zal ook de hypothermie onherstelbaar zijn. <ref>JAN Verhaar, JBA van Mourik. Orthopedie. 2 ed. Houten: Bohn Stafleu van Loghum; 2008.</ref><ref>Mikhail J. The trauma triad of death: hypothermia, acidosis, and coagulopathy. AACN Clin Issues 1999 Feb;10(1):85-94.</ref><ref>WC Wilson, CM Grande, DB Hoyt. Trauma Emergency Resuscitation  Perioperative Anesthesia and Surgical Management. 1 ed. London: Informa  Healthcare; 2007.</ref>
 +
Aangezien hypothermie de meest acuut behandelbare en tevens voorkombare sleutel is in deze triade, stelt een onderzoeker van het UMC Groningen op basis van theoretische gronden dat tijdige hypothermie interventie van wezenlijk belang is in de traumazorg.
 +
 
 +
'''Behandeling van hypothermie'''
 +
De behandeling van hypothermie is complex. Dit is ook de reden dat op deze reader niet gevaren kan worden in daadwerkelijke trauma situaties. Belangrijk zijn de volgende punten in hypothermiebestrijding <ref>WC Wilson, CM Grande, DB Hoyt. Trauma Emergency Resuscitation  Perioperative Anesthesia and Surgical Management. 1 ed. London: Informa  Healthcare; 2007.</ref>:
 +
# Stel de ademweg veilig met endotracheale intubatie, wanneer het slachtoffer buiten bewustzijn is en de A onvrij dreigt te worden.
 +
# Beadem het slachtoffer met verwarmde, bevochtigde lucht, zodat het slachtoffer van binnenuit opwarmt. Voorkom verdere afkoeling door het slachtoffer af te dekken met een deken en warm op met warme lucht.
 +
# Reanimeer een hypotherm slachtoffer en warm hem gelijktijdig op. Hypothermie kan toch hartritmestoornissen en reanimatiebehoefte leiden.
 +
 
 +
==Auto te water==
 +
[[Auto te water]]
  
 
==Val van hoogte in ondiep water==
 
==Val van hoogte in ondiep water==
 +
Een duik in (onverwacht) ondiep water, een sprong van een brug of een val van hoogte in water kan leiden tot ernstige letsels. Wanneer water ondieper is dan men voor de duik inschatte bestaat de kans dat men met kracht op de boden van het water terecht komt. Ook een duik of val van een hoge brug kan leiden tot een forse impact op het lichaam, water kan bij die impact zo hard zijn als beton.
 +
 +
Met name de kans op [[wervelletsels]] wordt vaak onderschat wanneer men tracht een drenkeling te redden. Onzorgvuldige redding kan leiden tot verergering van wervelletsel.
  
 
==Reddingstechnieken==
 
==Reddingstechnieken==
 
Voor dit onderwerp en de bijbehorende pagina's zoeken wij iemand die bij de [[Reddingsbrigade]] actief is.
 
Voor dit onderwerp en de bijbehorende pagina's zoeken wij iemand die bij de [[Reddingsbrigade]] actief is.
 +
 +
==Referenties==
 +
<references/>
  
 
[[Categorie:Woordenlijst]][[Categorie:Waterongevallen]]
 
[[Categorie:Woordenlijst]][[Categorie:Waterongevallen]]

Huidige versie van 14 jun 2014 om 12:14

Auteur: Pim / Supervisor: Pim / Co-auteur: Jop / Niveau: Gevorderd / Paginastatus: Concept. Laatste bewerking: Pim. Zie ook Handleiding.

Eerste Hulp Wiki zoekt schrijvers! Schrijf jij ook mee?


Nederland is een echt waterland. We hebben vele rivieren, sloten, meren en plassen en een groot deel van onze landsgrenzen zijn aan zee gelegen. Waterongevallen of 'te water raken' komen met regelmaat voor in ons land. Om die reden leren de meeste Nederlandse kinderen al op jonge leeftijd om te zwemmen en wat te doen als je onverhoopt te water raakt. Ondanks vele maatregelen is verdrinking is verdrinking doodsoorzaak nummer drie onder kinderen van 1 tot 4 jaar.

Er zijn vele manieren om te water te raken of om op of in het water in de problemen te komen. Kinderen vallen per ongeluk in het water, men slaat van een boot af of de boot slaat om, men geraakt tijdens het zwemmen te ver van de kust af of men probeert zichzelf doormiddel van verdrinking van het leven te beroven. Daarnaast kan men ook bij een auto-ongeval of na een sprong van hoogte in het water terecht komen, waarbij er vaak nog andere ernstige letsels zijn die de situatie kunnen verergeren.

Helaas komt het ook met regelmaat voor dat mensen van een hoge brug of kade in ondiep water springen en daarbij letsel aan de wervelkolom oplopen. Wanneer een bewusteloze te water raakt of het slachtoffer in het water bewusteloos raakt kan hij niet langer zwemmen en zichzelf redden en zal hij verdrinken indien niet snel wordt ingegrepen.

Drenkelingen

Een drenkeling is iemand die per ongeluk te water is geraakt en niet langer in staat is om zichzelf boven water te houden. Dat kan komen doordat hij niet kan zwemmen, maar ook door uitputting of door andere letsels die het zwemmen onmogelijk maken. Een drenkeling staat op het punt te verdrinken of is reeds verdronken.

Lees meer: Reanimatie van drenkelingen

Verdrinking

Verdrinking is het ontstaan van stoornissen in de vitale functies als gevolg van onderdompeling in een vloeistof.

Lees meer op de pagina over: Verdrinking.

Onderkoeling

Onderkoeling of hypothermie wordt gedefinieerd als een lichaamstemperatuur beneden 36oC. Normaal is dit ca. 37oC. Op het moment dat de temperatuur onder deze waarde daalt start het lichaam een aantal processen: de schildklierfunctie wordt versterkt, lichaamsspieren beginnen te bewegen (rillen) met als doel extra warmte te produceren en lichaamsharen gaan rechtop staan om een luchtlaag te vormen die isoleert. Doordat in het lichaam diverse zaken gebeuren kan men op basis van symptomen van deze compensatie-mechanismen een inschatting maken van de lichaamstemperatuur.

De invloeden van de genoemde processen (warmteverlies en warmteproductie) zijn dusdanig dat een slachtoffer in welke situatie dan ook gevaar hiervan ondervindt. Bedenk dat een slachtoffer in trauma setting weinig warmte kan putten uit de lichaamseigen bronnen, omdat deze tekortschieten als een slachtoffer stil zit en blootgesteld wordt aan wind- en waterstroom. Complicerende factoren hierin zijn bijvoorbeeld brandwonden, waarbij de natuurlijke isolatie laag (huid en onderhuids vet) is beschadigd en men veel vocht (en daarmee warmte) verliest. Dit afwegend, betekent warmteverlies bij veel slachtoffers een cruciaal probleem: Het warmteverlies is groter dan de –productie, compensatiemechanismen schieten tekort en interventie door hulpverleners is vereist.

Op een zeker moment beginnen diverse compensatiemechanismen te falen. Dat dit gebeurt naarmate de temperatuur daalt, blijkt ook uit het feit dat de mortaliteit beneden de tweeëndertig graden constant blijft: een grenswaarde, mogelijk als gevolg van uitputting van beschikbare compensatiemechanismen [1]. Dit blijkt mede uit de grafiek in figuur 2. Binnen bepaalde waarden is het lichaam uitstekend in staat de temperatuur constant te houden. Bij een temperatuurdaling onder 13 oC [55 oF] keldert de lichaamstemperatuur snel. Het plateau stabiliseert waar het lichaam gewend is [2]. Bij langdurige blootstelling aan een lage lichaamstemperatuur zal het lichaam hieraan wennen. Dit betekent dat snelle opwarming met hoge ‘atmosferische temperaturen’ [warme lucht, warm water etc.] resulteert in falen van compensatiemechanismen en daardoor een relatieve hyperthermie met alle gevolgen van dien.

Behandeling Op basis van de symptomatologie, fysiologische principes en de behandeling is hypothermie te classificeren. Ook hier valt te zien dat ‘matige hypothermie’ regelmatig voorkomt bij traumapatienten en bij temperatuurdaling beneden 32oC levensbedreigende complicaties beginnen te domineren.

De gevaren ontstaan secundair: het zijn de gevolgen van hypothermie. In veel orgaansystemen ontstaan verstoringen die, wanneer ze in de vitale functies ontstaan, levensbedreigende situaties kunnen opleveren. Per orgaansysteem zal hierna kort worden toegelicht welke problemen kunnen ontstaan en zo mogelijk waar deze vandaan komen. Nadrukkelijk moet worden gemeld dat net als bij andere aandoeningen, symptomen geen wet van meden en persen kennen: het hóéft niet perse voor te komen.

Neurologische complicaties Aanvankelijk begint het met verwardheid. Beneden de 34oC wordt de neurologie complexer. Hersenstamfuncties (reflexen) nemen af en de patient raakt gedesoriënteerd en meer verward. Agitatie speelt een grote rol. Beneden de 32oC raakt de patient in kritieke toestand en loopt men het risico op bewusteloosheid en mogelijk coma.

Cardiale complicaties Een belangrijk risico is de cardiale belasting die onderkoeling met zich meebrengt. De hartslag begint te dalen en het hartminuutvolume neemt af. Bovenden is een groot risico wat men in het Nederlands het ‘prikkelbaar hart’-syndroom noemt. Dit is een situatie waarbij de myocyten – de hartspiercellen – prikkelbaar raken voor het minste geringste. Bij transport van het slachtoffer kan vrijkomen van catecholamines (adrenaline e.d.) een potentieel fataal hartrimestoornis ontstaan (o.a. ventrikelfibrilleren). Dit kan al voorkomen bij het minste geringste: schudbeweging tijdens transport of hardop praten van de hulpverleners. Elke vorm van stress brengt een significant risico met zich mee.

Immunologische complicaties Minder acuut, maar toch noemenswaardig is een depressie van het immuunsysteem. Zo zijn hypotherme patiënten vatbaarder voor infecties en trauma.

The lethal triad of death Op traumatologisch gebied vind men het belangrijkste risico in de zogenaamde ‘Lethal Triad of Death’. Deze vicieuze cirkel bestaand uit acidose (verzuring), hypothermie (onderkoeling) en coagulopathie (stollingsstoornissen). Zonder tijdige interventie zullen deze drie kernproblemen leiden tot een versneld overlijden van de traumapatient. Hypothermie leidt tot een verminderde zuurstofbehoefte van een cel, maar ook voor een verminderde perfusie van weefsel. Hierdoor wordt een beroep gedaan op de zuurstofloze verbranding van de lichaamscel en ontstaat verzuring. Deze acidose is funest voor de bloedstolling. In een zuur milieu kunnen stollingsfactoren niet functioneren en zal een bloeding dus aanzienlijk minder snel stollen. Trauma en weefselschade leidt op diens beurt weer tot verzuring, omdat diverse zure stoffen vrijkomen. En zolang deze processen gaande zijn zal ook de hypothermie onherstelbaar zijn. [3][4][5] Aangezien hypothermie de meest acuut behandelbare en tevens voorkombare sleutel is in deze triade, stelt een onderzoeker van het UMC Groningen op basis van theoretische gronden dat tijdige hypothermie interventie van wezenlijk belang is in de traumazorg.

Behandeling van hypothermie De behandeling van hypothermie is complex. Dit is ook de reden dat op deze reader niet gevaren kan worden in daadwerkelijke trauma situaties. Belangrijk zijn de volgende punten in hypothermiebestrijding [6]:

  1. Stel de ademweg veilig met endotracheale intubatie, wanneer het slachtoffer buiten bewustzijn is en de A onvrij dreigt te worden.
  2. Beadem het slachtoffer met verwarmde, bevochtigde lucht, zodat het slachtoffer van binnenuit opwarmt. Voorkom verdere afkoeling door het slachtoffer af te dekken met een deken en warm op met warme lucht.
  3. Reanimeer een hypotherm slachtoffer en warm hem gelijktijdig op. Hypothermie kan toch hartritmestoornissen en reanimatiebehoefte leiden.

Auto te water

Auto te water

Val van hoogte in ondiep water

Een duik in (onverwacht) ondiep water, een sprong van een brug of een val van hoogte in water kan leiden tot ernstige letsels. Wanneer water ondieper is dan men voor de duik inschatte bestaat de kans dat men met kracht op de boden van het water terecht komt. Ook een duik of val van een hoge brug kan leiden tot een forse impact op het lichaam, water kan bij die impact zo hard zijn als beton.

Met name de kans op wervelletsels wordt vaak onderschat wanneer men tracht een drenkeling te redden. Onzorgvuldige redding kan leiden tot verergering van wervelletsel.

Reddingstechnieken

Voor dit onderwerp en de bijbehorende pagina's zoeken wij iemand die bij de Reddingsbrigade actief is.

Referenties

  1. RS Martin, PD Kilgo, PR Miller, JJ Hoth, JW Meredith, MC Chang. Injury-associated hypothermia: an analysis of the 2004 Notinal Trauma Data Bank. Shock 2005 Apr 27;24(2):114-8.
  2. MC Guyton, JE Hall. Medical Physiology. 11 ed. London: Elsevier; 2011.
  3. JAN Verhaar, JBA van Mourik. Orthopedie. 2 ed. Houten: Bohn Stafleu van Loghum; 2008.
  4. Mikhail J. The trauma triad of death: hypothermia, acidosis, and coagulopathy. AACN Clin Issues 1999 Feb;10(1):85-94.
  5. WC Wilson, CM Grande, DB Hoyt. Trauma Emergency Resuscitation Perioperative Anesthesia and Surgical Management. 1 ed. London: Informa Healthcare; 2007.
  6. WC Wilson, CM Grande, DB Hoyt. Trauma Emergency Resuscitation Perioperative Anesthesia and Surgical Management. 1 ed. London: Informa Healthcare; 2007.