Schedelbasis fractuur: verschil tussen versies

Uit Eerste Hulp Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
[gecontroleerde versie][gecontroleerde versie]
k (Symptomen en klachten)
 
(11 tussenliggende versies door 3 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
{| class="wikitable"
+
{{Status|  
|-
+
|mainauthor= [[Pim]]
| Niveau: '''Gevorderd'''
+
|coauthor= [[]]
|}
+
|controller=  
 +
|supervisor= [[Pim]]
 +
|niveau= [[Handleiding#Niveau|Gevorderd]]
 +
|status= [[Handleiding#Status|Concept]]
 +
}}
  
  
===Inleiding===
+
Een '''schedelbasisfractuur''' of '''schedelbasisbreuk''' is een [[botbreuk]] van de schedelbasis die ontstaat na een ernstig trauma.
Een subduraal hematoom is gelokaliseerd tussen de dura mater en de arachnoïdea. In het algemeen is
+
De schedelbasis is het deel van de schedel waarop de hersenen liggen en waardoor diverse zenuwen en bloedvaten de schedel verlaten of inkomen. De schedelbasis is een relatief stevig bot waarvoor veel geweldig nodig is om het te breken. De schedelbasisfractuur komt dan ook met name voor bij een [[hoogenergetisch trauma]] of wanneer grof geweld op het hoofd wordt uitgeoefend. Vaak is er behalve een fractuur ook sprake van ernstig [[hersenletsel]], zoals het [[epiduraal hematoom]] en [[hersenkneuzing]]. Er is behalve risico op hersenletsels door het [[ongevalsmechanisme]] ook een verhoogd risico op [[wervelletsel]].
er sprake van een veneuze bloeding door verscheuring van venen die aan het oppervlak van het
+
 
hersenparenchym lopen. Er wordt aangenomen dat er altijd een schedeltrauma aan vooraf is gegaan, al
+
===Symptomen en klachten===
was het maar het stoten van het hoofd tegen een kastje of iets dergelijks. Lang niet altijd is er dan ook
+
De symptomen van een schedelbasisfractuur gaan vaak samen met die van andere [[hersenletsels]]. Afhankelijk van waar de fractuur in de schedelbasis zit treden specifieke symptomen op:
sprake van een schedelfractuur. De klachten kunnen acuut ontstaan (bij ernstige letsels) of geleidelijk
+
* In de voorste schedelgroeve: bloeduitstortingen rond de ogen (het [[brilhematoom]] of [[racoon eyes]]), lekkage van bloed en hersenvocht uit de neus (zie ook [[halo-sign]] en uitvalsverschijnselen van [[hersenzenuwen]] met stoornissen in het zien en de reuk als gevolg).
(sub-acuut door een trivialer ongevalsmechanisme), en kunnen het gevolg zijn van het hematoom zelf,
+
* In de middelste schedelgroeve: bloeduitstorting achter het oor (het [[Battle-sign]]), verlies bloed en hersenvocht uit het oor en uitvalsverschijnselen van [[hersenzenuwen]] met aangezichtsverlamming en stoornissen in het gehoor en evenwicht als gevolg.
maar ook van de ontstekingsreactie die volgt op de bloeding. Anders dan bij een epiduraal hematoom is
+
 
er vaak een bijkomende contusie van het hersenparenchym. Het is deze hersencontusie die uiteindelijk
+
Daarnaast is er  hoofdpijn, misselijkheid, braken en kunnen er tekenen zijn van bloedingen in de schedel, zoals het [[epiduraal hematoom]]. De lekkage van hersenvocht is is vaak lastig te herkennen, het is een heldere vloeistof die lijkt op water. Vaak is er ook sprake van bloedverlies uit de neus of uit de oren, waarbij het hersenvocht met het bloed vermengd is. Een bloeding uit de oren is altijd verdacht. Een neusbloeding is echter lastiger. Om te zien of er hersenvocht in het bloed aanwezig is kan men een gaasje pakken en hierop een druppel bloed leggen. Dit droogt in. Indien rondom de druppel bloed een gele kring ontstaat, het zogenaamde '[[halo-sign]]' is er hersenvocht met bloed vermengd.
de prognose bepaald. Net als bij het epiduraal hematoom kan verplaatsing van hersenweefsel ontstaan
+
 
en inklemming. Door de kneuzing en het oedeem is het positieve effect van een ontlastende operatie
+
Het [[brilhematoom]] en [[Battle-sign]] worden vaak pas na enkele uren zichtbaar, ze zij niet direct na het trauma aanwezig.
geringer dan bij een epiduraal hematoom.
+
 
Symptomen
+
Net zoals bij andere [[hersenletsels]] is er vaak [[bewusteloosheid]] als gevolg van de klap of bloedingen in het hoofd, hoofdpijn, onrust, misselijkheid en braken. Ook kan er een [[verschil in pupilgrootte]] optreden door afknelling van zenuwen of verhoogde druk in de schedel. Soms treedt er [[Cheyne-Stokes ademhaling]] op. [[Cheyne-Stokes ademhaling]] is een afwisselend diepe ademhaling met tussenpozen van vrijwel volkomen [[ademstilstand]].
Er kan sprake zijn van een wisselend bewustzijn, slaperigheid of cognitieve veranderingen. Ook kan er
+
 
door de contusie sprake zijn van coma en kan aan de kant van het hematoom de pupil wijd en lichtstijf
+
===Handelen===
worden en aan de contralaterale zijde verlamming van de lichaamshelft optreden.
+
Het waarschuwen van [[professionele hulp]] is essentieel omdat er sprake is van een zeer ernstig [[hoofd- en hersenletsel]]. Het slachtoffer kan het beste plat worden neergelegd, waarbij men zorg draagt voor [[stabilisatie van de nek]] om verergering van eventuele [[wervelletsels]] te voorkomen.  
Bij plotselinge achteruitgang van neurologische of cognitieve functies bij ouderen moet altijd aan een
+
 
subduraal hematoom gedacht worden, zeker bij het gebruik van bloedverdunnende medicijnen. Het
+
* Benader het slachtoffer volgens de [[ABCDE-methodiek]]
ongeval is dan in sommige gevallen al meer dan een dag eerder voorgevallen. Het klassieke voorbeeld
+
* Schakel [[professionele hulp]] in
van een sub-acuut subduraal hematoom is de bejaarde die het hoofd aan een kastje heeft gestoten
+
* Laat het slachtoffer liggen op de plaats waar hij ligt
(minimaal trauma) en in de loop van de dag of enkele dagen steeds suffer wordt.
+
* Zorg voor [[immobilisatie van de nekwervelkolom]] met de [[Handgreep van Zäch]]
Handelen
+
* Bewaak de [[vitale functies]]
Het subduraal hematoom wordt uitgevraagd in het protocol bij Disability 1. Na het vaststellen van het
+
* Leg het slachtoffer alleen in de [[stabiele zijligging]] als hij braakt, draai het slachtoffer dan uiterst voorzichtig op de zij, zonder de nek onnodig te draaien of te kantelen.
subduraal hematoom belt men direct 112 en gaat men uiteraard, indien het slachtoffer bij bewustzijn is,
+
 
verder met het protocol. Het is van groot belang om de vitale functies te blijven controleren en deze
+
[[Categorie:Trauma]]
veilig te stellen. Indien het slachtoffer in coma raakt, start dan met het protocol voor slachtoffers buiten
+
[[Categorie:Hoofd-_en_hersenletsel]]
bewustzijn.
 
Houdt er bij trauma altijd rekening mee dat er meerdere hersenletsels aanwezig kunnen zijn en dat er
 
een verhoogd risico is op schedel en wervelletsel.
 

Huidige versie van 15 aug 2012 om 12:23

Auteur: Pim / Supervisor: Pim / Co-auteur: [[]] / Niveau: Gevorderd / Paginastatus: Concept. Laatste bewerking: Jolanda. Zie ook Handleiding.

Eerste Hulp Wiki zoekt schrijvers! Schrijf jij ook mee?


Een schedelbasisfractuur of schedelbasisbreuk is een botbreuk van de schedelbasis die ontstaat na een ernstig trauma. De schedelbasis is het deel van de schedel waarop de hersenen liggen en waardoor diverse zenuwen en bloedvaten de schedel verlaten of inkomen. De schedelbasis is een relatief stevig bot waarvoor veel geweldig nodig is om het te breken. De schedelbasisfractuur komt dan ook met name voor bij een hoogenergetisch trauma of wanneer grof geweld op het hoofd wordt uitgeoefend. Vaak is er behalve een fractuur ook sprake van ernstig hersenletsel, zoals het epiduraal hematoom en hersenkneuzing. Er is behalve risico op hersenletsels door het ongevalsmechanisme ook een verhoogd risico op wervelletsel.

Symptomen en klachten

De symptomen van een schedelbasisfractuur gaan vaak samen met die van andere hersenletsels. Afhankelijk van waar de fractuur in de schedelbasis zit treden specifieke symptomen op:

  • In de voorste schedelgroeve: bloeduitstortingen rond de ogen (het brilhematoom of racoon eyes), lekkage van bloed en hersenvocht uit de neus (zie ook halo-sign en uitvalsverschijnselen van hersenzenuwen met stoornissen in het zien en de reuk als gevolg).
  • In de middelste schedelgroeve: bloeduitstorting achter het oor (het Battle-sign), verlies bloed en hersenvocht uit het oor en uitvalsverschijnselen van hersenzenuwen met aangezichtsverlamming en stoornissen in het gehoor en evenwicht als gevolg.

Daarnaast is er hoofdpijn, misselijkheid, braken en kunnen er tekenen zijn van bloedingen in de schedel, zoals het epiduraal hematoom. De lekkage van hersenvocht is is vaak lastig te herkennen, het is een heldere vloeistof die lijkt op water. Vaak is er ook sprake van bloedverlies uit de neus of uit de oren, waarbij het hersenvocht met het bloed vermengd is. Een bloeding uit de oren is altijd verdacht. Een neusbloeding is echter lastiger. Om te zien of er hersenvocht in het bloed aanwezig is kan men een gaasje pakken en hierop een druppel bloed leggen. Dit droogt in. Indien rondom de druppel bloed een gele kring ontstaat, het zogenaamde 'halo-sign' is er hersenvocht met bloed vermengd.

Het brilhematoom en Battle-sign worden vaak pas na enkele uren zichtbaar, ze zij niet direct na het trauma aanwezig.

Net zoals bij andere hersenletsels is er vaak bewusteloosheid als gevolg van de klap of bloedingen in het hoofd, hoofdpijn, onrust, misselijkheid en braken. Ook kan er een verschil in pupilgrootte optreden door afknelling van zenuwen of verhoogde druk in de schedel. Soms treedt er Cheyne-Stokes ademhaling op. Cheyne-Stokes ademhaling is een afwisselend diepe ademhaling met tussenpozen van vrijwel volkomen ademstilstand.

Handelen

Het waarschuwen van professionele hulp is essentieel omdat er sprake is van een zeer ernstig hoofd- en hersenletsel. Het slachtoffer kan het beste plat worden neergelegd, waarbij men zorg draagt voor stabilisatie van de nek om verergering van eventuele wervelletsels te voorkomen.