Tandletsels

Uit Eerste Hulp Wiki
Versie door Sija (Overleg | bijdragen) op 29 mei 2011 om 19:58 (Nieuwe pagina aangemaakt met 'Door een klap of een val kunnen tanden beschadigen of losraken. Het is hierbij belangrijk om zo snel mogelijk naar een tandarts te gaan. Het is belangrijk dat de tand ...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)

Ga naar: navigatie, zoeken

Door een klap of een val kunnen tanden beschadigen of losraken. Het is hierbij belangrijk om zo snel mogelijk naar een tandarts te gaan. Het is belangrijk dat de tand niet uitdroogt. Het beste is om de tand in de mond te bewaren bijvoorbeeld onder de tong of tussen wang en kiezen. Hierbij is er echter het gevaar dat de tand wordt ingeslikt en dat het slachtoffer zich verslikt. De tand kan ook in een bakje/bekertje met speeksel of (liefst volle) melk bewaard worden. Als er niets anders voorhanden is mag de tand in water bewaard worden. Als de wond in de mond bloedt, spoel dan met water en plaats voorzichtig een gaasje op de wond om het bloed op de vangen. Laat het slachtoffer het bloed eventueel uitspugen. Het doorslikken van bloed zorgt voor misselijkheid.

De tandarts

Bij afgebroken tanden zal de tandarts de tand terugzetten en vastzetten met een spalk. Als de tandarts de tand binnen 3 uur terug kan zetten is de overlevingskans van de tand bijna 100%.

Ook bij losse tanden is het verstandig zo snel mogelijk naar de tandarts te gaan. Deze zal de tanden met een spalk vastzetten.