Bekkenletsel
Auteur: Pim / Supervisor: Pim / Co-auteur: {{{coauthor}}} / Niveau: Gevorderd / Paginastatus: Incompleet. Laatste bewerking: Pim. Zie ook Handleiding. Eerste Hulp Wiki zoekt schrijvers! Schrijf jij ook mee? |
Letsels van het bekken zijn vaak ernstige letsels die ontstaan na ernstige ongevallen. Het bekken is een belangrijk onderdeel van het skelet en verbind de rug met de benen en is onmisbaar voor het staan en lopen. In het bekken zijn diverse belangrijke organen gelegen, zoals de blaas, de geslachtsorganen en de endeldarm. Daarnaast lopen in het bekken diverse grote slagaders, aders en zenuwen. Aan de buitenzijde van het bekken zijn onder andere de heupgewrichten gelegen en er hechten diverse been- en rugspieren aan.
Bekkenletsels ontstaan vaak na ernstige ongevallen, er is veel kracht nodig om het bekken te breken. Bekkenletsels kunnen stabiel of instabiel zijn. Met name de instabiele bekkenletsels kunnen door verscheuring van de grote vaten in het bekken leiden tot levensbedreigend bloedverlies.
Eerste Hulp
Bekkenletsels zijn vrijwel altijd een reden om met spoed professionele hulp in te schakelen.
Behalve het controleren van de vitale functies en het bedacht zijn op shock, kan de eerstehulpverlener bij bekkenletsel niet veel meer doen dan het bekken onbeweeglijk houden door beide onderbenen te ondersteunen. De benen mogen hierbij niet opgetild of bewogen worden, omdat daardoor het letsel kan verergeren. Het testen van de stabiliteit van het bekken is absoluut niet toegestaan voor de eerstehulpverlener, dit kan namelijk leiden tot ernstig bloedverlies door het veroorzaken van schade aan de bloedvaten. Alleen de chirurg in het ziekenhuis kan deze test eenmalig uitvoeren.