Hypoventilatie

Uit Eerste Hulp Wiki
Versie door Pim (Overleg | bijdragen) op 28 jan 2012 om 13:16

Ga naar: navigatie, zoeken

Hypoventilatie betekent dat er minder ventilatie dan normaal plaatsvindt in de longen. Dat zegt iets over de hoeveelheid lucht die per ademteug verplaatst wordt door de longen ofwel de diepte van één ademhaling. In het geval van hypoventilatie is het teugvolume verlaagd. Dat wil zeggen dat er per ademhaling minder lucht wordt in- en uitgeademd. Het zegt dus niets over de ademfrequentie of de snelheid waarmee men ademt.

Hypoventilatie is een symptoom, geen ziektebeeld. Hypoventilatie kan bijvoorbeeld optreden door hersenletsel, vergiftigingen en stoornissen in de circulatie. Hypoventilatie zorgt voor verminderde aanvoer van zuurstof naar de longen en dus verminderde zuurstofopname in het bloed, daarnaast wordt minder koolstofdioxide afgevoerd. Bij langdurige hypoventilatie treedt zuurstoftekort op.

Bij patiënten met COPD treedt vaak hypoventilatie op als zij teveel zuurstof krijgen, omdat de ademprikkel geremd wordt. Hierdoor treedt er stapeling van het koolstofdioxide in het bloed op, ook wel hypercapnie genoemd. Hierdoor kan het bloed zuur worden.

Wanneer de ademfrequentie te laag (minder dan 8 keer per minuut) is spreekt men van bradypneu. Er is sprake van hyperventilatie wanneer de ademteugen dieper worden, waarbij vaak ook sprake is van een snellere ademfrequentie (tachypneu). Bij een zeer snelle ademfrequentie kan weer hypoventilatie optreden, omdat er dan onvoldoende tijd is om de longen te vullen met lucht.