Cookies help us deliver our services. By using our services, you agree to our use of cookies.

Wijzigingen

Ga naar: navigatie, zoeken

Huidverwondingen

196 bytes toegevoegd, 20 sep 2011 21:49
geen bewerkingssamenvatting
}}
Een '''huidverwonding''' of '''wond''' is een onderbreking van de beschermende functie van de huid, waarbij het onderhuidse weefsel is blootgesteld aan de buitenwereld. Hierbij treedt vaak een [[actieve bloeding]] op en bestaat het risico op [[infectie]].Op deze pagina wordt een overzicht gegeven van de verschillende soorten wonden van de huid en wat de basisprincipes van de wondbehandeling zijn. Lees ook de pagina over de [[huid]].
==Soorten wonden==
Iedere wond is anders en in iedere is vaak een combinatie van factoren die bepaald welk type wond er is, of er veel [[bloedverlies ]] is en hoe de wond zal genezen. Twee belangrijke factoren zijn het type wond en het [[bloedverlies ]] dat met de wond gepaard gaat. Afhankelijk van deze twee factoren zal de eerstehulpverlener een bepaalde behandeling starten, het slachtoffer naar het ziekenhuis sturen of de definitieve wondbehandeling doen. 
====Type bloeding====
De eerste factor die een belangrijke rol speelt is het [[bloedverlies]]. Immers, hevig [[actief bloedverlies ]] kan een snelle achteruitgang van het slachtoffer veroorzaken door verbloeding en [[Aandoeningen:Shock|shock]]. Op grond van het type bloeding kan de volgende indeling gemaakt worden:
* Slagaderlijke (arteriële) bloedingen, waarbij helderrood bloed pulserend uit de wond komt en er vaak veel bloedverlies optreedt in korte tijd.
* Aderlijke (veneuze) bloedingen, waarbij vaak donkerrood bloed uit de wond stroomt. Soms slechts in kleine mate, maar ook bij aderlijke bloedingen kan ernstig bloedverlies optreden.
* Bloeding van de haarvaten, zoals bij een schaafwond. Over het algemeen weinig bloedverlies.
Prioriteit bij wonden waarop [[Letsels:ErnstigeBloeding|ernstig actief bloedverlies]] voorop staat is het stelpen van de bloeding en bloedverlies trachten te beperken, [[Letsels:ErnstigeBloeding|ernstig actief bloedverlies]] kan immers leiden tot [[Aandoeningen:Shock|shock]]. Realiseer je dat de bovenstaande bloedingen zowel uitwendig, als [[Inwendige_bloeding|inwendig]] aanwezig kunnen zijn.
====Type wond====

Navigatiemenu