Appendicitis

Uit Eerste Hulp Wiki
(Doorverwezen vanaf Blindedarmontsteking)
Ga naar: navigatie, zoeken
Auteur: Pim / Supervisor: Pim / Co-auteur: [[]] / Niveau: Beginner / Paginastatus: Concept. Laatste bewerking: Pim. Zie ook Handleiding.

Eerste Hulp Wiki zoekt schrijvers! Schrijf jij ook mee?


Appendicitis ofwel blindedarmontsteking is een acute ontsteking van de blinde darm ofwel het wormvormige aanhangsel (appendix) van de dikkedarm. Blindedarmontsteking komt zowel bij kinderen als volwassenen voor, maar wordt op oudere leeftijd in mindere mate gezien maar is niet onmogelijk. De symptomen ontstaan meestal in de loop van enkele dagen en beginnen doorgaans met pijn midden rond de navel, die vervolgens afzakt naar de rechter onderbuik. Vaak is er algemeen ziek zijn, met soms misselijkheid en braken. De ontlasting is vaak normaal, soms is er sprake van diarree of obstipatie. Indien de blindedarmontsteking langer bestaat is er een risico op het doorbreken van de ontsteking naar de buikholte (perforatie). Er is dan zeer hevige pijn met prikkeling van het buikvlies. De buik is dan hard.

De belangrijkste klachten zijn:

  • Algemeen ziek zijn
  • Pijn rechts onder in de buik, meestal stekend
  • Pijn bij vervoer (ieder hobbeltje in de auto wordt gevoeld)
  • Slechte eetlust
  • Misselijkheid, soms braken
  • Verhoging of matige koorts

Het slachtoffer moet gezien worden door een arts voor verder onderzoek. Het slachtoffer moet nuchter blijven, laat hem niet eten of drinken zodat men eventueel direct kan opereren. Vaak vindt het slachtoffer het het prettigste om te liggen.

Zie voor meer informatie de pagina over blindedarmontsteking op Wikipedia: http://nl.wikipedia.org/wiki/Blindedarmontsteking.