Zenuwstelsel

Uit Eerste Hulp Wiki
(Doorverwezen vanaf Dura mater)
Ga naar: navigatie, zoeken
Auteur: Pim / Supervisor: Pim / Co-auteur: [[]] / Niveau: Beginner/Gevorderd / Paginastatus: Incompleet. Laatste bewerking: Pim. Zie ook Handleiding.

Eerste Hulp Wiki zoekt schrijvers! Schrijf jij ook mee?


Autonome zenuwstelsel

Parasympatische zenuwstelsel (ook wel sympathische zenuwstelsel genoemd), Orthosympatische zenuwstelsel

Schedel/wervelkolom

- schedel en wervelkolom

De hersenen

- hersenen - kleine hersenen - hersenstam - verlengde merg - hersenvocht (liqour)


De schedel vormt een belangrijke bescherming voor de hersenen, en vormt samen met de huid, spieren en het onderhuidse vetweefsel aan de buitenzijde van de schedel eerste stootbumper voor letsels van buiten af. De schedel is opgebouwd uit de aangezichtsschedel en het schedeldak. Het schedeldak bestaat uit acht gewelfde schedelbeenderen die met elkaar verbonden zijn door middel van schedelnaden. Deze schedelnaden zijn bekleed met bindweefsel, kleine bloedvaten, lymfevaten en dunne zenuwvezels. De schedelbeenderen kunnen ten opzichte van elkaar bewegen.

De volgende beschermlaag binnen de schedel zijn de hersenvliezen (meningen). De hersenvliezen bestaan uit drie lagen:

  • Buitenste of harde hersenvlies (dura mater), dat dik en stevig is
  • Het spinnenwebvlies (arachnoïdea)
  • Het zachte hersenvlies dat over de hersenen ligt (pia mater)

Tussen de lagen bevindt zich het hersenvocht (liquor) wat functioneert als extra stootkussen. Daarnaast lopen tussen de vliezen diverse bloedvaten.

Anatomie schedel en hersenvliezen
Hersenenvliezen.png
  1. Schedel
  2. Dura mater
  3. Arachnoïdea
  4. Pia mater
  5. Epidurale ruimte (slagaders)
  6. Subdurale ruimte (aders)
  7. Subarachnoïdale ruimte (liquor en grote slagaders)
  8. Cortex (hersenweefsel)

Het ruggenmerg

Het ruggenmerg (in het Engels 'spinal cord') is een belangrijke bundel van zenuwbanen die signalen van en naar de hersenen transporteren en zo beweging van spieren, gevoel en werking van organen mogelijk maken.

Het ruggenmerg ontspringt vanuit het hersenstam en het verlengde merg in de hersenen en loopt door het wervelkanaal (gelegen in de wervelkolom naar beneden. Bij iedere wervel wordt een zenuwknoop afgegeven (zowel naar links als naar rechts), die bij het verlaten de perifere zenuwen gaan vormen. Het ruggenmerg loopt door tot ongeveer de hoogte van de eerste lumbale wervel (L1), vanaf daar lopen losse zenuwbundels door het wervelkanaal naar beneden. Dit laatste deel van zenuwbanen wordt ook wel cauda equina genoemd (ofwel 'paardenstaart').

Het ruggenmerg en trauma

Volledige doorsnijding van het ruggenmerg op en boven het niveau van de eerste thoracale wervel (Th1) zorgen voor volledige uitval van functie in armen en benen (quadriplegie). Letsels van de tweede thoracale wervel en lager (Th2 en verder) zullen leiden tot uitval van de benen (paraplegie). Indien het ruggenmerg niet geheel doorsneden is kan een deel van de motorische of sensibele functie behouden blijven.

Perifere zenuwen

-nervus vagus