Steek van de pieterman

Uit Eerste Hulp Wiki
(Doorverwezen vanaf Pieterman)
Ga naar: navigatie, zoeken
Auteur: Pim / Supervisor: Pim / Co-auteur: [[]] / Niveau: Beginner/Gevorderd / Paginastatus: Concept. Laatste bewerking: Pim. Zie ook Handleiding.

Eerste Hulp Wiki zoekt schrijvers! Schrijf jij ook mee?


De pieterman is een vis die aan de Nederlandse kust leeft. Er zijn twee typen pietermannen, de kleine die zich met name aan de kustlijn ophoudt en de grote pieterman die doorgaans in de diepere delen van de zee leeft. De kleine pieterman graaft zich in in het zand in ondiep water, waar zwemmers er soms op stappen. Op zijn rug heeft hij scherpe stekels die verbonden zijn met een gifpompje.

Een steek van de kleine pieterman is meestal niet dodelijk en geeft alleen een pijnlijke sensatie in het aangedane lichaamsdeel. Soms is er een rijtje met prikgaatjes te zien.

De behandeling van een pietermansteek is eenvoudig door de eerstehulpverlener zelf uit te voeren. Het aangedane lichaamsdeel dient ongeveer een kwartier tot twintig minuten in zo 'heet' mogelijk water gedompeld te worden (let er op dat er geen brandwonden optreden!). Controleer zelf of het water niet te heet is! Het gif van de pieterman bestaat namelijk uit eiwitten die bij temperaturen boven 40 graden Celsius instabiel zijn en snel afgebroken worden. Azijn werkt vaak ook neutraliserend.

Soms treedt als gevolg van de steek een ernstige allergische reactie op met een anafylactische shock. Daarnaast kan een infectie optreden in de wondjes. Het slachtoffer dient daarom altijd door een arts gezien te worden.