Mazelen

Uit Eerste Hulp Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Auteur: Pim / Supervisor: Pim / Co-auteur: [[]] / Niveau: Gevorderd / Paginastatus: Concept. Laatste bewerking: Pim. Zie ook Handleiding.

Eerste Hulp Wiki zoekt schrijvers! Schrijf jij ook mee?


Een kind met mazelen [Wikipedia.nl].

Mazelen (medische term morbilli) is een ernstige en zeer besmettelijke kinderziekte die vroeger tot veel sterfte onder kinderen heeft geleid. Mazelen wordt veroorzaakt door een zeer besmettelijke virus. De overdracht vindt plaats door kleine vochtdruppeltjes die vrijkomen door de ademhaling en hoesten. Het wordt doorgaans niet overgedragen door contact. Mazelen komt meestal voor bij kinderen van 6 maanden tot ongeveer 4 jaar. De incubatietijd is 7 tot 14 dagen. Het kind is besmettelijk 4 dagen voor het ontstaan van de vlekjes tot 4 dagen erna.[1] Inmiddels komt de ziekte door vaccinatie (in de BMR vaccinatie op 14 maanden en 9 jaar) steeds minder voor. In Nederland worden in gebieden waar mensen niet gevaccineerd (willen) worden soms nog in kleine uitbraken voor. In ontwikkelingslanden sterven jaarlijks nog vele kinderen aan de ziekte.

Symptomen

In tegenstelling tot veel andere vlekjesziekten bij kinderen zijn kinderen van mazelen vaak behoorlijk ziek. Beginnende mazelen lijkt vaak op een flinke griep of verkoudheid met hangerigheid, loopneus, hoesten en ontstoken ogen. Later treedt er ook (hoge) koorts (38 á 39 graden) op. Daarna daalt de koorts, waarna er weer een koortspiek volgt tot wel 40 graden. De vlekjes ontstaan pas op de derde of vierde dag. Mazelen wordt hierdoor vaak pas laat herkent, terwijl het al in een vroeg stadium besmettelijk is. De huiduitslag ontstaat achter de oren en soms op het voorhoofd en en neemt flink toe in de richting van het onderlichaam. Soms jeuken de vlekjes. Soms worden 2 dagen voor het ontstaan van de uitslag witte stippen in de mond gezien, omgeven door een rode rand (ook wel 'Koplikse' vlekjes genoemd). [2]

Behandeling

Mazelen hoeft doorgaans niet behandeld te worden, maar omdat mazelen zeer ernstige (bacteriële) complicaties kan geven, zoals hersenontsteking, hersenvliesontsteking, longontsteking en oorontsteking, wordt soms toch antibiotica gegeven. Voor de koorts is bedrust het beste, eventueel paracetamol. Medicatie voor hoest helpt meestal niet, tegen de jeuk kan talkpoeder worden gebruikt en de rode ogen kunnen moet water worden uitgespoeld. Kinderen met mazelen moeten altijd door een arts gezien worden. In ieder geval als de koorts langer dan vier dagen duurt na het begin van de uitslag en bij complicaties zoals oor-, long- of hersenvliesontsteking. Hiervoor kan een huisarts in bepaalde gevallen antibiotica voorschrijven.

Een kind kan weer naar school of crèche zeven dagen na het begin van de uitslag, mits drie dagen koortsvrij is geweest en fit is.