Cookies help us deliver our services. By using our services, you agree to our use of cookies.

Wijzigingen

Ga naar: navigatie, zoeken

Paniekaanval

2 bytes toegevoegd, 12 sep 2011 14:10
Mechanisme
Hyperventilatie kan ook optreden als gevolg van een metabole stoornis, waarbij de zuurgraad ([[pH]]) in het bloed ontregeld is. Dit is het geval bij [[metabole acidose]], waarbij de zuurgraad van het bloed te hoog is. Dat kan onder andere veroorzaakt worden door een ernstig nierprobleem, of door een ontregeling van een patient met suikerziekte ([[Diabetes Mellitus]] die langere tijd met een te hoge [[bloedsuiker]]spiegel gelopen heeft waardoor een [[keto-acidose]] ontstaan is. Het lichaam zal proberen de zuurgraad van het bloed te normaliseren door meer CO<sub>2</sub> uit te scheiden. De CO<sub>2</sub> verhoogt immers de zuurgraad van het bloed. Hyperventilatie zorgt dan voor een verlaging van het gehalte aan koolstofdioxide, waardoor het bloed minder zuur wordt. Men spreekt dan van respiratoire compensatie. Hyperventilatie is dan een noodmaatregel van het lichaam, omdat een te hoge zuurgraad in het ergste geval tot overlijden kan zorgen. De normale waarde van de zuurgraad of [[pH]] is tussen 7,35 en 7,45.
Indien er zuurstoftekort is in het bloed [[hypoxiehypoxemie]] kan via hyperventilatie het het zuurstofgehalte in het bloed worden vergroot. Uiteraard zal hierdoor het gehalte aan koolstofdioxide dalen, maar het zuurstoftekort is urgenter. Dit fenomeen wordt ook wel '''fysiologische hyperventilatie''' genoemd. Dit treedt bijvoorbeeld op bij:
* Toename van het zuurstofverbruik in het lichaam, bijvoorbeeld bij inspanning. Het zuurstof verbruik neemt toe doordat er meer zuurstof nodig is voor verbranding in de spieren.

Navigatiemenu