|controller=
|supervisor= [[Pim]]
|niveau= [[Handleiding#Niveau|BeginnerGevorderd]]
|status= [[Handleiding#Status|Concept]]
}}
* Slappe huid, wanneer men een plooitje optrekt blijft dit plooitje langer staan dan gebruikelijk (bij ouderen is dit minder betrouwbaar vanwege de ouder wordende huid)
* Algemeen ziek zijn, malaise
* Diep liggende ogen, bij baby's een ingezonken [[fontanel]]
* Minder plassen, sterk ruikende donkere urine
* Spierzwakte
* [[Hoofdpijn]]
====Eerste Hulp]====
Bij milde uitdroging kan de eerstehulpverlener zelf de eerste behandeling starten door het slachtoffer voldoende vocht met suiker en zouten te geven in de vorm van [[Oral Rehydration Solution]] ([[ORS]]). Ook bouillon is vaak goed werkzaam. Alleen drinken van water is niet voldoende!
VolgtRaadpleeg bij baby's kinderen en [[ouderen]]] laagdrempelig een arts.Uitdroging kan bij hen indien niet tijdig behandeld fataal verlopen. Bij bewustzijnsstoornissen, flauwte bij rechtzitten en tekenen van [[shock]] dient men [[professionele hulp]] in te schakelen.
====Preventie====
Met name in warme en tropische landen ligt uitdroging op de loer. Ook hete zomers in Nederland kunnen tot uitdroging leiden bij de risicogroepen. De omgevingstemperatuur is hoog en de lucht vaak droog. Hierdoor verliest men veel vocht door verdamping. Daarnaast drinkt men vaak onvoldoende om voor dit vochtsverlies te compenseren. Zeker wanneer men op reis last krijgt van reizigersdiarree met braken is de kans dat men meer vocht verliest dan men inneemt groot. Essentieel is om voldoende te blijven drinken en eten. Gebruik eventueel [[ORS]] om vocht, suikers en zouten aan te vullen. Alleen drinken van water is niet voldoende! Ook tijdens sporten in warm weer of bij zware inspanning is het essentieel om voldoende te blijven eten en drinken. Drink preventief, niet alleen als je dorst hebt.
[[Categorie:Woordenlijst]]