Cookies help us deliver our services. By using our services, you agree to our use of cookies.

Wijzigingen

Ga naar: navigatie, zoeken

Kneuzingen en breuken van de ribben

85 bytes toegevoegd, 4 feb 2012 18:16
geen bewerkingssamenvatting
Bij stompe [[trauma]]'s van de borstkas kunnen letsels aan de ribben en de omliggende (spier)weefsels optreden. Dit resulteert in kneuzing van onder andere de huid, het onderhuidse vetweefsel en de tussenribspieren, er is dan sprake van wat men in de volksmond noemt ''''gekneusde ribben''''. De term is echter niet geheel juist, omdat niet de ribben zelf aangedaan zijn bij de ribkeunzing. Wanneer de kracht dusdanig is geweest dat de ribben breken treden '''ribfracturen''' of ''''gebroken ribben'''' op. Soms is er ook sprake van een [[gebroken borstbeen]].
Het is voor de eerstehulpverlener vaak moeilijk om na te gaan of er sprake is van alleen een kneuzing van de ribben, of dat er ook breuken van de ribben zijn opgetreden. In de meeste gevallen zal een slachtoffer met een stomp trauma van de borstkas dan ook naar de [[huisarts]] of [[Spoedeisende Hulp]] worden doorgestuurd.
* [[Kortademigheid]] en [[benauwdheid]]
Bij breuken van de ribben kan ook een [[klaplong]] ([[pneumothorax]]) ontstaan. Indien er meerdere ribben gebroken zijn kan er ook een losliggend fragment van de borstkas zijn, de zogenaamde [[fladderthorax]]. Zie ook [[gebroken borstbeen]].
Een slachtoffer met gebroken ribben moet altijd door een arts gezien worden, echter is het ook raadzaam om slachtoffers met pijnlijke kneuzingen van de ribben door te sturen naar de [[huisarts]]. Het risico bestaat dat het slachtoffer oppervlakkig gaat ademen als gevolg van de pijn, waardoor een [[longontsteking]] kan ontstaan. Goede pijnstilling is van groot belang. Bij ernstige kneuzingen en meerdere gebroken ribben wordt het slachtoffer vaak in het ziekenhuis opgenomen voor pijnstilling via het infuus.
[[Categorie:Trauma]]

Navigatiemenu